ЄС запровадить новий механізм запобігання обходу антиросійських санкцій через треті країни — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративний колаж: aussiedlerbote.de

Європейський Союз запровадить новий механізм запобігання обходу антиросійських санкцій через треті країни. Про це пише американське видання Bloomberg із посиланням на європейських дипломатів. Зокрема, заходи запроваджуватимуть у кілька етапів: спочатку країну-порушника попередять і оприлюднять канали обходу санкцій, а лише потім прямо заборонять експорт низки товарів, повідомляє FREEДОМ.

Новий механізм є наслідком безуспішних спроб Брюсселя переконати Туреччину, Об’єднані Арабські Емірати та країни Середньої Азії посилити контроль реекспорту в Росію.

“Наприклад, обмеження на російський транзит. Особливо небезпечною виглядає заборона на перечеплення трейлерів з російських фур на європейські під час перетину вантажем кордонів ЄС. Заборони на ввезення товарів можуть поширити на інтелектуальну власність і ліцензії, необхідні для їхнього виробництва”, — пише Bloomberg з посиланням на європейських дипломатів.

Однак, деякі країни ЄС, включно з Німеччиною, побоюються, що жорсткі заходи можуть зашкодити відносинам з такими країнами, як Туреччина і Китай. У Берліні вважають, що спочатку до списку мають увійти конкретні компанії-порушники. Йдеться про адресні обмеження на експорт ключових товарів.

“Для впровадження обмежень Брюсселю ще належить розробити правову базу, скласти список продуктів і країн. Потім ввести їх у систему експортного контролю”, — йдеться в публікації Financial Times.

Новини про те, що російським компаніям вдається обходити санкції за допомогою третіх країн, з’являються регулярно. Наприклад, у першому кварталі 2023 року експорт із Німеччини в Росію впав на 47%, водночас різко зріс у сусідніх із Росією країнах.

За даними Reuters, німецький експорт у Киргизстан різко підскочив. Наприклад, експорт автомобілів і запчастин зріс більш ніж на половину та склав близько 80 млн євро. Експорт Німеччини на світовий ринок тільки за березень 2023 року склав 130 мільярдів євро. Поставки до Туреччини зросли на 37%, до Грузії — на 92%, до Казахстану — на 136%, до Вірменії — на 172%, до Таджикистану — на 154%. Оскільки Вірменія, Білорусь, Казахстан й Киргизстан входять до Митного Євразійського союзу, отже, товари з цих країн можуть потрапляти в Росію без подальшого контролю та митних зборів.

“Є, на жаль, держави в усьому світі і на європейському континенті, які хочуть цього чи не хочуть, але допомагають обходу санкцій. Чесно кажучи, я трохи втомився в цій самій боротьбі. Я думаю, що почну публічно боротися з тими, хто дає можливість обходити ці санкції, тому що вони призводять до збільшення виробництва ракет”, — сказав президент України Володимир Зеленський.

Також до одинадцятого пакета увійдуть і санкції проти “тіньового флоту”, зокрема, танкерів, що перевозять російську нафту. Як пише Politico, суднам, які брали участь у перевалці в морі російської нафти, заборонять заходити в порти ЄС. Цю ідею вже підтримали всі країни Євросоюзу. Такі самі санкції застосовуватимуться до суден, які відключають свої транспондери і GPS.

“У Росії не вистачає суден для перевезення своєї нафти, тому вона змушена використовувати танкери третіх країн для транспортування. Велика частина цього флоту належить Греції, згідно з аналізом S&P Global. Деякі судна відключають свої транспондери і GPS, щоб не бути виявленими”, — пише Politico.

Однак партнерів, готових ризикувати, щоб допомогти Москві обходити обмеження, стає менше під загрозою вторинних санкцій, пишуть експерти рейтингового агентства “Експерт РА”. Це визнають і в російському МЗС: у травні заступник міністра Михайло Галузін заявив, що деякі країни Центральної Азії навіть готові приєднатися до західних санкцій, щоб не накликати обмеження на себе.

Читайте також: Жоден пакет європейських санкцій щодо РФ не ухвалювався легко — причини озвучив Пендзин

Нагадаємо, Угорщина і Греція гальмують ухвалення Європейським Союзом одинадцятого пакета санкцій, оскільки українське Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) занесло до реєстру спонсорів війни одну угорську і п’ять грецьких компаній.

Прямий ефір