Президент Зеленський обиратиме умови, на яких ми закінчимо війну, — експосол США в Україні

Джон Гербст. Фото: uatv.ua

Можна розглянути різні варіанти закінчення війни Росії проти України, але найбільш реалістичний — поразка РФ на полі бою. Таку думку в інтерв’ю програмі “На межі” телеканалу FREEДOM озвучив директор Євразійського центру Атлантичної ради, посол США в Україні (2003-2006 рр.) Джон Гербст.

Президент України Володимир Зеленський, як представник українського народу, ставить чіткі умови закінчення війни Росії проти України. Перш за все, це виведення російських військ з території України.

“А американська позиція полягає в тому, що Зеленський обиратиме умови, на яких ми закінчимо війну”, — сказав дипломат.

Гербст упевнений, що війна Росії проти України закінчиться військовою поразкою РФ.

“Думаю, ключовим фактором закінчення цієї війни є військова поразка росіян, щоб вони зрозуміли — вони не зможуть домогтися будь-яких успіхів у світі в результаті повномасштабного вторгнення”, — зазначив він.

Уявити можна інший результат війни, в якому російські війська тимчасово залишаються на території України, але тоді залишаються і санкції, накладені на РФ. Переговори — прийнятний варіант рішення, але тільки за згодою України.

“Можна уявити кінець цієї війни (але я не підтримую цього), коли російські війська все ще залишаються на суверенній українській території, але при цьому мають бути залізні гарантії безпеки для України з боку Заходу. Санкції мають залишатися чинними стільки, скільки Москва перебуватиме на території України. Будуть зобов’язання з боку росіян, які стосуватимуться й українців, але має бути більше розуміння, що будь-які питання, які залишаться, будуть вирішені або міжнародним правом, або переговорами і жорсткими гарантіями безпеки для України. Для мене це могло б бути прийнятним результатом війни, якби Україна визнала це прийнятним”, — пояснив Гербст.

“Я згадав, що якщо частина українських територій все ще перебуватиме під контролем Росії, то санкції залишаються чинними. Україна не поступиться жодним сантиметром своєї землі. Далі почнеться переговорний процес щодо цих територій, і водночас відбуватиметься переговорний процес щодо зняття санкцій. Тобто ці речі можна робити паралельно”, — додав він.

У цьому випадку гарантом безпеки України мають виступати США.

“Але цей, менш амбітний план порівняно з повним поверненням усіх українських територій, потребуватиме американських гарантій”, — сказав Гербст.

Директор Євразійського центру Атлантичної ради вважає, що можна розглядати будь-які варіанти, але більш реальним сценарієм завершення війни Россі проти України є військова поразка РФ.

“Ключ до всього цього, до повного повернення всієї території України — перемога над Москвою на полі бою, тому що вони все ще думають, що можуть виграти військовим шляхом”, — упевнений він.

Гербст зазначив, що військовим шляхом Україні вдасться повернути і Кримський півострів.

“Можна уявити, наприклад, велику поразку Росії в цьому або на початку наступного року, і вони вирішать, що вони хочуть припинити вогонь. Звичайно, вони не захочуть ще більше поразок і запропонують перемир’я. Тому що, якщо буде великий контрнаступ, ви повернете багато територій, які нині перебувають під контролем Росії. І мир може бути укладений, принаймні на тих територіях вогонь буде припинено”, — сказав він.

Український народ не може собі уявити переговори з Путіним, якого Міжнародний суд ООН уже визнав воєнним злочинцем.

“Однією зі справедливих вимог української сторони є притягнення до відповідальності російських військових злочинців. І я підтримую це. Але я можу уявити собі сценарій, за якого цього не станеться. Наприклад, якщо наступного місяця росіяни чітко дають зрозуміти, що залишають усю українську територію і готові укласти мирний договір. Чи буде Україна казати: “Ні, цього не буде, якщо Путін не погодиться вирушити до Гааги, щоб його там судили як військового злочинця”? Я думаю, що відповідь очевидна. Я можу помилятися, але якщо це так, то військово-злочинна частина врегулювання конфлікту розглядатиметься як другорядна, а не первинна”, — пояснив Гербст.

Повна версія інтерв’ю: Ізраїльська модель для України, варіанти кінця війни та погрози РФ на адресу США: велике інтерв’ю з експослом США в Україні Джоном Гербстом

Прямий ефір