Снаряди, літаки та амуніція для ЗСУ — подробиці з Брюсселя (ВІДЕО)

Скриншот: uatv.ua

На зустрічі міністрів оборони країн Європейського Союзу у Брюсселі (Бельгія) обговорюється закупівля снарядів, амуніції та інших військових товарів для України, а також формування авіаційної коаліції. Про це сьогодні, 23 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив спеціальний кореспондент іномовлення України в Європі Віталій Сизов із місця подій.

Він зазначив, що на порядку денному кілька ключових пунктів. Серед них — робота Європейського фонду миру, з якого відшкодовується державам-членам військове обладнання, що передається Україні. Раніше Угорщина заблокувала виділення із нього 500 млн євро. І це — одна з тем дебатів. Утім, учасники зустрічі оптимістично налаштовані. Вони вважають, що суперечності буде подолано.

Загалом за час війни європейські країни змогли акумулювати через фонд допомогу на суму близько 10 млрд євро. Про це сьогодні заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель. Це набагато більше, ніж будь-хто розраховував. Боррель підкреслив, що докладе всіх зусиль для того, щоб виплати з фонду було розблоковано.

Другий пункт порядку денного — дотримання спільного акту із закупівель. Йдеться про військову амуніцію, снаряди, ракети та інші речі для української армії, які зобов’язалися поставити європейські країни.

Також з’явилася деяка інформація щодо “коаліцію літаків”. Про це розповіла міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен. Вона повідомила: поки що до цієї коаліції вступили самі Нідерланди, Бельгія, Данія, а також Велика Британія, хоча в неї немає F-16. Однак Лондон дуже активний і готовий допомагати всім, чим може.

Кореспондент іномовлення України в Європі наголосив, що прогноз позитивний: усі чекають, що коаліція розширюватиметься. Усі міністри вітали рішення Вашингтона щодо можливості передачі літаків Україні.

“Звичайно, для того, щоб це сталося, необхідна підготовка, необхідне тренування пілотів, і, ймовірно, ці питання також порушуватимуться на цій зустрічі”, — зазначив Віталій Сізов.

Читайте також: “Ніхто не злякався”: погрози Кремля у відповідь на надання партнерами Україні F-16 прокоментував Гетьман

Як повідомлялося, 21 травня президент США Джо Байден офіційно підтвердив, що американські військові почнуть тренувати українських льотчиків для F-16. Про це він сказав під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським на полях саміту “Великої сімки” (G7).

Читайте також: Винищувачі F-16 значно збільшать можливості української авіації — розбір експерта

Прямий ефір