Авіаційну коаліцію буде сформовано цього року — думка Романенка

Ігор Романенко. Скріншот: uatv.ua

Дедалі більше країн готові надати Україні літаки четвертого покоління, і тому створення авіаційної коаліції відбудеться вже цього року. Про це заявив засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант у відставці Ігор Романенко в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він зазначив, що Україні потрібні базові літаки покоління 4+, і найбільш вигідні в цьому сенсі F-16, але можуть бути не лише вони.

Романенко наголосив, що у питанні створення авіаційної коаліції лідирує Британія.

“У цьому питанні лідирують британці. А поляки, французи приєднуються, і важливо, щоб союзників ставало дедалі більше. Тому цього року, на мою думку, утвориться така коаліція”, — сказав експерт.

За його словами, підставою для цього є початок навчання українських льотчиків, що стартує влітку в низці країн.

“І низка країн збирає гроші на закупівлю F-16 і готова їх поставити. Але американці на контролі все це тримають. Бо навіть на постачання з іншої країни вони повинні давати добро на реекспорт”, — уточнив Романенко.

Читайте такожДозволяють впевненіше планувати наступальні операції, — Грабський про нові оборонні пакети для України

Нагадаємо, політолог-міжнародник, директор Центру суспільних досліджень “Український меридіан” Дмитро Левусь висловив думку, що результат щодо створення коаліції винищувачів буде видно за кілька місяців та ще після низки закордонних візитів президента України Володимира Зеленського.

Читайте також: Україна займається формуванням коаліції винищувачів — деталі від спікера ЗСУ

Прямий ефір