До Києва приїхав спецпредставник Китаю: чого варто чекати Україні (ВІДЕО)

Прапори КНР і України. Фото: ukranews.com

Спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей перебуває з робочим візитом у Києві. Заявлена мета — переговори про мирну ініціативу Пекіна. Пізніше китайський дипломат відвідає Росію, Польщу, Францію та Німеччину, повідомляє FREEДОМ.

МЗС Китаю офіційно називає метою турне Лі Хуея “політичне врегулювання української кризи”. КНР відмовляється називати війну Росії проти України війною. А мирний план, запропонований главою КНР Сі Цзіньпіном, складається в основному із загальних фраз і розпливчастих формулювань. І, звісно, ні про яку відповідальність для воєнних злочинців там і мови немає. Водночас Пекін постійно підкреслює, що займає нібито неупереджену і справедливу позицію. Союзники України оцінюють візит спецпредставника Китаю до Києва позитивно.

“Для КНР важливо почути безпосередньо від наших українських партнерів, чому необхідно поважати стурбованість України щодо безпеки, поважати її суверенітет і територіальну цілісність. І, як ми вже заявляли, коли йдеться про дипломатію, нічого, що стосується України, не має відбуватися без України”, — заявив заступник речника Державного департаменту США Ведант Патель на брифінгу.

Після України спецпредставник Китаю планує відвідати Росію, Польщу, Францію та Німеччину. У візиту до країн Євросоюзу може бути ще одна мета крім заявленої мирної місії, вважають аналітики. Кілька днів тому Брюссель офіційно рекомендував країнам-членам ЄС знижувати економічну залежність від поставок з Китаю через політичні ризики. Пекіну зниження товарообігу з Європою вкрай невигідне, тож візити Хуея можуть бути спрямовані радше на розв’язання цієї проблеми, адже очільник євродипломатії Жозеп Боррель минулого тижня заявив, що Пекін втратив можливість бути посередником у врегулюванні.

“Хоча Пекін має великий вплив на Москву і може допомогти зупинити російську агресію, той уже втратив можливість відігравати роль посередника, адже його “нейтральність” мала скоріше проросійське спрямування”, — наголосив під час дискусії в рамках Європейського безпекового й оборонного саміту верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Серед експертів думки щодо дипломатичної стратегії Китаю різняться. Одні вважають, що візити спецпредставника КНР до країн Євросоюзу спрямовані на те, щоб зберегти зв’язки з Європою в майбутньому — коли Україна здобуде перемогу над Росією. Інші ж вважають, що головна мета — зберегти путінський режим за рахунок заморожування конфлікту.

“Це спроба Китаю знайти розуміння його плану миру, який передбачає, звісно, проросійські тези. Тобто, китайський представник намагається просунути певні наративи Пекіна, компартії Китаю щодо позицій, які будуть цікаві Росії. І намагатиметься певним чином знайти у світі вектори, але не для поразки Росії, а для захисту Росії від повної поразки”, — вважає головний координатор Free Hong Kong Center Артур Харитонов.

У цьому сенсі красномовний заклик Китаю до іноземних посольств на своїй території. За повідомленням японського інформаційного агентства Kyodo, влада КНР попросила іноземних дипломатів “не використовувати стіни будівель посольств для поширення політичної пропаганди”. Під пропагандою маються на увазі жовто-сині банери на підтримку України, які вивісили дип-представництва країн-союзниць Києва.

Читайте також: Мета візиту спецпредставника Китаю в Україну — інтегруватися в майбутній переговорний процес, — думка експерта

Нагадаємо, у спецпредставника Китаю у справах Євразії Лі Хуея запланований візит в Україну для обговорення політичного врегулювання розв’язаної Росією війни. Це перший високопоставлений чиновник КНР, який відвідає Україну з початку повномасштабної російської агресії.

Прямий ефір