Коли Україна отримає західні бойові літаки — думка військового експерта

Ілюстративне фото: defence-ua.com

Після передачі Україні західної бронетехніки питання постачання авіації буде лише питанням часу. Таку думку озвучив сьогодні, 17 травня, військовий експерт, учасник миротворчих місій у Косові та Іраку Сергій Грабський в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Після передачі Україні наземної бронетехніки питання про передачу авіаційної техніки — це питання часу. При збільшенні у відсотковому відношенні західної техніки в бойових порядках українських військ просто гостро постане питання про отримання авіаційної техніки”, — зазначив гість ефіру.

Грабський зауважив: який саме тип авіації отримають ЗСУ, визначатиметься, виходячи з можливостей, які мають західні союзники України. Винищувач F-16 — найбільш масовий літак, тому він постійно на слуху. 

Експерт також нагадав, що нещодавно в Пентагоні заявили, що на доставку F-16 для України піде не менше ніж 18 місяців.

“Міністр оборони США досить чітко висловився: літаки будуть передані через 18 місяців. Це він сказав кілька місяців тому. Тобто можна припустити, що через рік, а може, й раніше, залежно від потреб і ситуації на фронті, ці літаки передаватимуть. Навчання наших пілотів, які вже мають досвід бойових дій, займає від шести місяців до восьми. Може бути менше, залежно від модифікації”, — сказав Грабський. 

Але не менш важливим залишається питання підготовки технічного персоналу, розгортання системи експлуатації, технічного обслуговування та ремонту цієї техніки, каже Грабський. 

“Плюс — розгортання логістики для забезпечення західних літаків. Це займає час. І, загалом, цей час і є тією перешкодою, яка стоїть на шляху отримання цієї техніки на сьогодні. Але перспективи є”, — вважає експерт. 

Сергій Грабський також прокоментував заяву радника міністра оборони Юрія Сака про те, що Україна сподівається отримати від партнерів близько 40-50 сучасних винищувачів F-16. 

“Я нагадаю слова генерала Залужного, який просив про 300 танків. Він, власне, і отримав 300 танків і відповідну кількість бронетехніки. У мене є таке припущення, що якщо цю кількість уже озвучено, а саме 40-50 літаків, що дасть змогу сформувати нам повнокровний підрозділ авіаційної техніки, то, найімовірніше, ці умови вже проговорено. І ми можемо орієнтуватися на ці цифри”, — сказав Грабський.

Читайте також: Дозволяють впевненіше планувати наступальні операції, — Грабський про нові оборонні пакети для України

Нагадаємо, політолог-міжнародник, директор Центру суспільних досліджень “Український меридіан” Дмитро Левусь висловив думку, що результат щодо створення коаліції винищувачів буде видно за кілька місяців та ще після низки закордонних візитів президента України Володимира Зеленського.

Читайте також: Україна займається формуванням коаліції винищувачів — деталі від спікера ЗСУ

Прямий ефір