Дозволяють впевненіше планувати наступальні операції, — Грабський про нові оборонні пакети для України

Сергій Грабський. Фото: utro02.tv

Франція надасть Україні далекобійні ракети SCALP. Подібний тип боєприпасів українські військові вже використовують. Нові поставки допоможуть виконувати Силам оборони України більше завдань. Також заявлено про надання колісних танків, які є дуже великою підмогою при веденні як оборонних, так і наступальних дій. Про це сьогодні, 17 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військовий експерт, учасник миротворчих місій у Косові та Іраку Сергій Грабський. 

Коментуючи поставку ракет, Грабський зазначив, що йдеться про аналог британських Storm Shadow, які виробляються у Франції. Вони практично не відрізняються за своїми параметрами.

“Цей тип боєприпасів ми вже дуже акуратно й обережно використовуємо. І, безумовно, наявність таких боєприпасів у великій кількості дасть нам змогу виконувати значно більший обсяг завдань зі знищення логістики, місць зосередження противника і командних пунктів”, — зазначив експерт. 

Грабський наголосив, що Україна отримує вже встановлений, заздалегідь обумовлений сегмент озброєнь і бойової техніки, яка дозволяє “дивитися з надією в майбутнє”.

“Йдеться про вже знамениті танки на колісному ходу, якими оснащується українська морська піхота, що серйозно збільшує її бойовий потенціал. І ці танки є дуже великою підмогою при веденні як оборонних, так і наступальних дій. І решта видів — це теж не менш важливо. Йдеться і про боєприпаси, і про постачання іншого обладнання, яке нам необхідне”, — сказав військовий експерт. 

Він розповів і про інші нові оборонні пакети, які включають великий спектр озброєння для ЗСУ.

“Що стосується саме поставок озброєнь, бойової техніки, ми зараз говоримо в основному про ті першочергові завдання, які виконує українська сторона на сьогодні. Йдеться про системи протиповітряної оборони. І ми вже бачимо, наскільки ефективно система протиповітряної оборони відбиває атаки противника в Києві. Звичайно ж, Україна дуже велика країна, і тому нам потрібно ще десятки і десятки таких систем”, — зазначив Грабський. 

Він нагадав, що Україна очікує отримання зенітного ракетного комплексу SAMP/T. Ця італійсько-французька система, за словами Грабського, дасть змогу серйозно зміцнити українські позиції. 

Також у межах нових пакетів допомоги українські військові отримають бронетехніку. 

“Якщо ми говоримо про бронетехніку, то йдеться про постачання “Леопардів-1”. Ми говоримо також про системи “Гепард”, які дозволяють прикривати колони бронетехніки на марші. Йдеться про артилерійські боєприпаси, системи зв’язку, про дуже великий спектр озброєння. Одна Німеччина тільки 2,7 млрд дол. виділяє.  Вагомий внесок й інших країн у ці поставки. Тому ми з упевненістю дивимося в майбутнє, готуємося до наступальних операцій. І, звичайно ж, чекаємо на розвиток подій уже найближчим часом”, — резюмував Грабський.

Читайте також: Європейські союзники нарощують військову допомогу Україні — огляд (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, за підсумками європейського турне президента України Володимира Зеленського Київ отримає озброєння, яке посилить ППО і допоможе українським військовим “здивувати” противника. 

Прямий ефір