Передача Україні сучасних винищувачів залежатиме від ситуації на фронті — думка Ференса

Літак F-16. Фото: wikipedia.org

Надання Україні сучасних винищувачів залежатиме від ситуації на фронті. Таку думку сьогодні, 16 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат політичних наук, засновник “СД Платформи” Богдан Ференс.

За його словами, спільні зусилля союзників щодо надання допомоги Україні мають свою етапність.

“У принципі, те, що ми спостерігали в контексті надання Україні важкого озброєння, танків, найімовірніше, аналогічна ситуація очікується і щодо літаків. Але знову ж таки, все залежатиме від ситуації на фронті, мені здається, й від рівня також поглиблення ескалації”, — сказав Ференс.

Він зазначив, що аналогічна ситуація склалася і з наданням Україні систем протиповітряної, протиракетної оборони.

“Партнери не одразу ухвалювали рішення надавати нам або IRIS-T, або Patriot. Так, потрібен був час для того, щоб синхронізувати в них свої дії. Але водночас ми не могли якісно захищати і оберігати наших людей. Тому, в принципі, тут важливо, моя думка така, начебто на випередження трохи працювати з нашими партнерами, тому що дійсно з повітря прикривати наші Збройні сили, наших людей дуже важливо. І якраз така коаліція, яка б дала змогу надавати Україні літаки, вона ніби в процесі формування, я так вважаю, але поки що не відчуваю, що буквально там у короткостроковій перспективі це буде реалізовано”, – сказав Ференс.

На його думку, внутрішні консультації між країнами-партнерами України можуть дозволяти просувати ті чи інші питання.

Ференс вважає, що коаліції для передачі танків або літаків потрібні європейським країнам для розподілу ризиків, які враховуються в контексті зовнішньої політики.

“Є бажання ось цього розподілу. Тобто о’кей, ми готові, ми, в принципі, можемо постачати ті чи інші озброєння, але робімо це разом”, — сказав Ференс.

Крім того, за його словами, складність у передачі сучасних літаків пов’язана ще й з тим, що необхідна інфраструктура для їхнього обслуговування.

Читайте також: Україна займається формуванням коаліції винищувачів — деталі від спікера ЗСУ

Нагадаємо, політолог-міжнародник, директор Центру суспільних досліджень “Український меридіан” Дмитро Левусь висловив думку, що результат щодо створення коаліції винищувачів буде видно за кілька місяців та ще низки закордонних візитів президента України Володимира Зеленського.

Прямий ефір