Що стримує постачання західного озброєння Україні — експерт назвав три важливі аспекти

Patriot. Фото: armyairforces.com

Україна частину необхідної західної зброї закуповує, а поставки більшої її частини дотуються союзниками. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт Центру оборонних стратегій, капітан 1-го рангу запасу ВМС України Андрій Риженко.

Він зазначив, що фінансовий фактор значною мірою впливає на надання того чи іншого виду озброєння і військової техніки.

“Я думаю, що цей фактор фінансовий, він є основним, тому що передача багатофункціональних винищувачів F-16 — це пакет, який може коштувати понад 10 мільярдів доларів тільки на першому етапі. Тому коли передається така зброя, то партнери, насамперед США, вони хочуть переконатися, що країна, якій передається, вона може потім цю зброю утримувати, експлуатувати, використовувати, щоб це не стало якоюсь поламаною купою металобрухту. Тому ці питання теж ніби враховуються”, — сказав Риженко.

Експерт наголосив, що західна зброя дуже дорога. Так, наприклад, одна система ЗРК Patriot коштує 7 млрд доларів, а Україні їх потрібно 20.

“У нас бюджет Міністерства оборони на зброю максимум виділяв, ну, менше мільярда, це в найкращі роки. Тому це дуже дорого коштує. І цей фінансовий аспект теж прораховується… Нам зараз, загалом, там здебільшого це ніби дотується. Це дуже добре, тому що самі ми за свої кошти стільки б не змогли придбати. Частину зброї, звичайно, ми купуємо”, — сказав Риженко.

Ще одним фактором, який впливає на постачання Україні озброєнь, експерт назвав контроль за поширенням сучасних технологій.

“Тому що завжди на війні є варіант такий, що зброя або її залишки можуть опинитися в руках противника. Противник може її вивчити і зробити таке. Тим паче, що ми знаємо, що Росія, загалом, здебільшого так і робила: брали американську зброю або чиюсь іншу, копіювали і робили свою. Тому, очевидно, це теж ніби стримує”, — сказав Риженко.

Він нагадав, що, наприклад, Ізраїль аргументував своє небажання передавати Україні системи ППО тим, що зброя просто може потрапити до рук противника якимось чином і буде розсекречена.

“Тобто перше — політичне ніби балансування всіх плюсів і мінусів. Хоча зараз такого остраху там з приводу ескалації вже немає або майже немає, скажімо так. Друге — фінансовий аспект, тому що це все серйозні дуже виплати. Ну, і третє — це ось контроль за розповсюдженням найсучасніших технологій у тій зброї, яка вже нам передається, особливо ракетна, особливо системи управління ППО. Там є технології, які б дуже цікавили Російську Федерацію”, — резюмував експерт.

Читайте також: Найбільший пакет допомоги Німеччини, історичне рішення Швейцарії — як союзники продовжують озброювати Україну і чим (ВІДЕО)

Нагадаємо, Німеччина сформувала для України найбільший пакет допомоги з початку повномасштабної війни: чотири IRIS-T та ще зброї на понад 2,5 млрд євро.

Прямий ефір