Дерадянізація міст, законів та армії — як змінюється Україна (ВІДЕО)

Монумент "Батьківщина-Мати" у Києві. Фото: uk.wikipedia.org

З монумента “Батьківщина-Мати” у Києві приберуть герб Радянського Союзу. Це підтвердив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. За його словами, герб на щиті монумента замінять українським тризубом. Наразі фахівці з’ясовують, як краще знімати радянську символіку. Тим часом здійснюється дерадянізація українських міст, законів та армії, повідомляє FREEДОМ.

Без вулиць Суворова, Московських проспектів та пам’ятників Пушкіну. Після Революції Гідності в Україні було проведено декомунізацію. А під час повномасштабної війни триває деколонізація: Україна відмовляється від російської імперської спадщини. Закон про заборону топонімів, пов’язаних із пам’ятними місцями, датами, діячами чи подіями російської історії, у квітні підписав президент Володимир Зеленський. Відповідальність за перейменування лягла на місцеве самоврядування та органи державної влади.

“Назви російських міст, сіл, вулиць, річок, озер, гір на топонімічній карті України — це п’ята колона в нашому суспільному житті, це гострий ніж, що зачаївся над нашим буттям, щодня впливаючи на нашу свідомість, намагаючись притупити сприйняття цивілізаційного, пригальмувати розвиток українського світогляду та ідентичності”, — йдеться у пояснювальній записці до проєкту Закону України.

Попри запеклі бої та підготовку до наступу, українська армія продовжує реформуватись. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наголосив, що командування працює над тим, щоб позбавитися бюрократизованості, корупції та інших пережитків радянського минулого. Зміна підходів до навчання військовослужбовців та цінності людського життя дозволить максимально наблизитися до західних стандартів військового управління та ведення війни.

“Радянська армія… вона жила у Збройних силах України довго, і ще десь її відлуння є. Вона ще не до кінця, скажімо так, завершила своє існування. Зараз, коли йдуть важкі бої, коли безліч процесів взаємопов’язані один з одним, це дуже важко зробити, але мої підлеглі знають, що якщо я якось знайду трохи радянської армії десь на будь-якій посаді, я довго розбиратися не буду”, — заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний в інтерв’ю журналісту Дмитру Комарову в рамках проєкту “Рік. За кадром. Генерал”.

Дерадянізація відбувається не лише на вулицях українських міст, а й у законодавчій сфері. Близько року тому набув чинності закон, завдяки якому в правовій системі України більше не буде згадок про “перемоги Великої Жовтневої соціалістичної революції”, комсомольців, комуністів та інших “товаришів”, прагнення втілювати в життя “ленінські ідеї побудови комуністичного суспільства”, а також посилань на програми, розроблені компартією.

“Він [закон] скасував низку підзаконних нормативно-правових актів, які були у нас ще за Радянського Союзу, він вніс зміни до Кодексу законів про працю, до Житлового кодексу, а ще — поняття з часів СРСР почали змінюватися. Ми зараз боремося за свою незалежність, за свою ідентичність. А ідентичність законодавства є однією з ознак нашого світогляду”, — прокоментувала старша юристка АТ “Юнімайндс” Марія Бутіна.

Згідно з документом, окрім заміни радянської термінології, планують розробити й проєкти Житлового, Трудового та Адміністративного кодексів України. Закон також передбачає “очищення” майже 1 200 актів органів державної влади та управління Радянського Союзу та Української РСР.

Читайте також: В Україні було близько 400 вулиць Пушкіна, — Ткаченко

Раніше повідомлялося, що в українських містах зносять пам’ятники діячам російської культури та історії, змінюють назви вулиць, пов’язані з Росією. З початку повномасштабного вторгнення все більше представників місцевого самоврядування українських населених пунктів заявляють про бажання позбутися всього, що пов’язано з РФ.

Читайте також: “Вона померла”: як світ скасовує російську культуру (ВІДЕО)

Прямий ефір