105 БпЛА Vector зі штучним інтелектом отримає українська розвідка — деталі

БПЛА Vector. Фото: gur.gov.ua

Українські розвідники отримають 105 безпілотників Vector у межах контракту Міністерства оборони України з німецькою компанією-виробником БпЛА Quantum-Systems GmbH. Про це сьогодні, 13 травня, повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) України, повідомляє FREEДОМ.

Зазначається, що це друга партія дронів Vector для української армії, яку профінансував уряд Федеративної Республіки Німеччина, першу Україна замовила та отримала в серпні 2022 року, тоді було відправлено 33 німецькі БпЛА.

“Вони засвідчили свою високу ефективність на полі бою”, — наголосили в українській розвідці.

Також у ГУР МО назвали технічні характеристики безпілотника Vector. Зокрема, для початку роботи з ним достатньо двох хвилин. БпЛА в зібраному вигляді має розмах крил 2,8 м та запускається з руки.

“БпЛА Vector оснащений електрооптичним та інфрачервоним сенсорами, що дозволяє цілодобово виявляти ворожі цілі, а міцна конструкція безпілотника нівелює вплив погодних факторів. Швидкість — до 72 км/год. Тривалість одного польоту — 120 хвилин”, — повідомили подробиці в Головному управлінні розвідки.

Крім того, завдяки захищеним каналам передачі даних Vector під час бойових місій здатен у режимі реального часу транслювати відео на наземні станції.

У ГУР МО додали, що БпЛА має розширені можливості штучного інтелекту для аналізу даних: вбудовані алгоритми дозволяють автоматично ідентифікувати об’єкти й одразу передавати критично важливу розвідувальну інформацію на землю.

Читайте також: “Фурії” допомагають українським військовим бити окупантів — основні переваги “пташок” (ВІДЕО)

Нагадаємо, запорізький інженер-електронник Олександр Буцанов безплатно ремонтує дрони для українських військових.

Прямий ефір