Ремонтує та модернізує дрони для військових: історія інженера із Запоріжжя (ВІДЕО)

Олександр Буцанов. Скріншот: uatv.ua

Запорізький інженер-електронник Олександр Буцанов безкоштовно ремонтує дрони для українських військових. Пошкоджені в боях безпілотники відновлює у вільний від роботи час, інформує FREEДОМ.

“Вони бувають дуже сильно розбиті, і люди не вірять у те, що це взагалі можливо зробити, що його можна відновити”, — каже Олександр. 

Найчастіше, за словами волонтера, дрони отримують пошкодження від осколків і куль. Він показав БпЛА, у який влучила куля. У ньому загорівся акумулятор, дрон летів і горів, але його змогли посадити на території України. 

Ремонтувати доводиться і пульти управління. Один уже відновили після влучання осколка від російської міни, розповідає Олександр.

“Мінометний був обстріл, уламком пробило отвір. А тут якраз був палець пілота, він у нього зараз синього кольору. Планшет теж пробило”, — уточнив інженер. 

На фронті більшість дронів працює як розвідники, інші — як бойові, які можуть скидати на противника снаряди. Моделей дуже багато, усі їх намагаються полагодити. Головна проблема — запасні частини. Деякі можна купити в інтернеті, деякі — дістаються під час боїв, як трофеї, каже Олександр.

“Хлопці садять дрони противника, ми їх розбираємо для того, щоб ремонтувати українські дрони”, — зазначив Буцанов. 

Олександр не лише ремонтує, а й модернізує дрони. Ставить додаткові акумулятори для збільшення тривалості польоту, удосконалює антени, щоб російські військові не могли перехоплювати безпілотники в повітрі. Додає пристосування для кріплення снарядів і мін, щоб атакувати противника.

Інженери із Запоріжжя зробили, приміром, пристосування, що кріпиться на дрон, і він отримує можливість нести на собі два снаряди типу ВОГ.

Олександр працює головним інженером на одному з міських підприємств. Після повномасштабного вторгнення Росії вирішив опанувати ремонт безпілотників, щоби допомагати українським військовим. 

Йому вже вдалося відновити чотири сотні дронів. Каже, зміг підрахувати: якби замість них купували нові, обійшлося б це в 40 млн гривень. У майстерні Олександр проводить увесь час після роботи та всі вихідні.

“Щодня після шостої я сюди приїжджаю. І, залежно від навантаження, працюю до комендантської години”, — поділився він. 

По допомогу до Олександра звертаються військові з усієї України, зокрема з найгарячіших точок — Бахмута й Авдіївки, а також із Херсонського напрямку. Привозять або надсилають не тільки безпілотники, а й тепловізори, прилади нічного бачення, коліматорні приціли. 

Майстер каже, залежно від складності поломки іноді встигає відремонтувати до 30 різних пристроїв за день. Його товариш і помічник Роман Шершньов зазначає: якщо знайдуться подібні фахівці, планують розширити свою справу. 

“У нас уже є апаратна база, є великий досвід, запчастини. Якщо знайдемо фахівців, таких як Олександр, запросимо їх допомагати ремонтувати дрони. І, можливо, іншу військову техніку чи електроніку”, — доповнив Роман. 

Олександр Буцанов мріє, як після перемоги у війні поїде в деокупований Крим із власним дроном, щоб вивчати важкодоступні скелі та ущелини.

Читайте також: Взяв відпустку та приїхав до України: інженер із Канади допомагає волонтерам у Запоріжжі

Прямий ефір