Під час головування в Радбезі ООН Росія транслювала свої пропагандистські меседжі — Шамшур оцінив підсумки

Радбез ООН. Ілюстративне фото: un.org

Головування РФ у Раді безпеки Організації Об’єднаних Націй (ООН) у квітні 2023 року засвідчило глибоку кризу організації, яка не виконує свою головну функцію підтримання миру та безпеки. І загалом це — абсурдна ситуація. Таку думку сьогодні, 2 травня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив надзвичайний і повноважний посол України, заступник міністра закордонних справ України (2004-2005 рр.), посол України в США (2006-2010 рр.), посол України у Франції (2014-2020 рр.) Олег Шамшур.

“Але Росія користується тими привілеями й можливостями, які дає сучасне функціонування, сучасний стан ООН. І, на жаль, ніхто її не позбавить членства в нинішній системі координат у Раді безпеки. І навряд чи можна розраховувати, що її буде виключено з ООН. Хоча вона, безумовно, заслуговує і на перше, і на друге”, — зазначив він.

За словами дипломата, РФ хотіла використати трибуну Радбезу ООН під час свого головування для транслювання пропаганди. Риторика адресувалася як внутрішній аудиторії, так і колективному Півдню.

“Важко сказати, як були сформульовані внутрішні завдання російської дипломатії під час головування в Раді безпеки. Але зрозуміло, що головна мета полягала в тому, щоб використовувати трибуну Радбезу для транслювання своїх пропагандистських меседжів. Я думаю, що тут було два адресати. Насамперед внутрішня аудиторія, щоб показати ось, які ми, нас слухає весь світ, ми говоримо все, що хочемо сказати, все, що ми думаємо, свою версію подій у війні проти України. А з іншого боку, безумовно, російська риторика була адресована і так званому колективному Півдню, де багато держав займають, у кращому разі вичікувально-нейтральну позицію”, — сказав Шамшур.

Дипломат уточнив, що важко судити, наскільки це було важливо і результативно в тому, що стосується внутрішньої аудиторії.

“Але, мабуть, так, оскільки підтримка війни проти України радикально не скорочується. Наскільки це було переконливо, я думаю, для зовнішнього світу було абсолютно непереконливо, судячи з тієї реакції та членів Радбезу, і те, що ми читали й чули від представників інших держав. Росії просто вже ніхто не вірить. Загалом, звісно, це не подіяло, тому що не можна виправдати те, що не виправдовується, по-перше. А по-друге, якщо держави хочуть обманюватися, вірити Росії, йти у фарватері російської політики, можливо, вони повірили, можливо, якісь корисні ідіоти в багатьох країнах, які підтримують Росію, повірили. Але загалом це було абсолютно непереконливо. Ба більше, я думаю, що більшою мірою це було розраховано саме на внутрішню аудиторію. Для того, щоб зробити гарну картинку, нарізати цитати, показати, що ось наш міністр закордонних справ робить заяви, його всі слухають. І, я не слідкую за російськими каналами, але, мабуть, сказати, що це переконливо, це сприймається тощо. Але загалом об’єктивно це було, звичайно, сприйнято як абсолютна брехня. І, як ми знаємо, багато заяв Лаврова просто викликали сміх”, — додав Олег Шамшур.

Читайте також: “Театр абсурду” в Радбезі ООН показав необхідність глибокого реформування організації, — Шамшур

Нагадаємо, Росія, попри повномасштабне вторгнення її армії на територію України та численні факти воєнних злочинів, від 1 квітня 2023 року головувала в Раді безпеки ООН. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров відвідав штаб-квартиру в Нью-Йорку особисто. 24 і 25 квітня він провів засідання. І вже в перший день своєї присутності російський дипломат встиг посперечатися з генсеком ООН Антоніу Гутеррішем, виправдати війну проти України та звинуватити США в спробах змінити міжнародне право.

Прямий ефір