Росія “колонізує” окуповані території України — хто погоджується переїжджати й на яких умовах

Катерина Рашевська. Скриншот: uatv.ua

Російська Федерація на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України стимулює так звану колонізацію. Це — порушення Женевських конвенцій, порушення статті 49, це також воєнні злочини. І Міжнародний кримінальний суд уже давно звернув увагу на ці практики, тому винні нестимуть покарання. Про це сьогодні, 30 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомила експертка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська.

“На жаль, зараз ідеться тільки про покарання тих людей, які стимулювали колонізацію цієї території. Але ми також працюємо над тим, щоб окремі люди колонізатори, вони розуміють, що нелегітимно переселятися на цю територію, але все одно продовжують їхати. Тому також мають нести кримінальну відповідальність”, — зазначила вона.

За інформацією експертки, практика “колонізації” ТОТ України існує ще від моменту окупації Кримського півострова. А також існує практика доносів.

“Дві тенденції: з одного боку, це виселення нелояльного населення, це не тільки депортація, але також видворення. Тобто просто людині забороняють жити у своєму будинку на окупованій Російською Федерацією території. А з іншого боку, це “колонізація”. Коли за різними програмами, які фінансуються, зокрема й федеральним урядом РФ, люди з РФ переселяються на окуповані території. Це і вчителі, є така програма “Земський вчитель”, це також лікарі, є програма “Земський лікар”, це також переселення представників силових структур. І саме вони мають здійснювати репресії на цих територіях, це вони дивляться за тим, щоб жодна частина нелояльного населення не могла просто зібратися разом і чинити якийсь спротив Російській Федерації на цих територіях. Це також переселення пенсіонерів, і це може бути дуже так екзотично виглядає, але вони погоджуються переїжджати на ці території, особливо коли йдеться про узбережжя”, — розповіла Рашевська.

Росіяни погоджуються переїжджати зокрема тому, що є федеральні програми на дуже хороших для них умовах.

“Приміром, простий учитель стає директором школи або ж якимось заступником директора, і в нього вже, відповідно, зростає зарплата, якийсь престиж, йому дозволяють переїжджати разом із його сім’єю. І тому, коли ми говоримо про кількість колонізаторів, її можна сміливо множити на два, на три, тому що вони беруть із собою своїх дітей, своїх чоловіків або ж своїх дружин. Це також інші види стимулювання, тому що є доплати і за те, що ти проживаєш на цих територіях. Для кожної програми якісь свої стимулювання. Але якщо загалом говорити, то це і гарантії на житло безплатне, це також гарантії для членів сім’ї, це вища зарплата. І як я вже згадувала, вища посада. Тому так, люди їдуть”, — каже експертка.

Вона уточнила, що вже відомо про те, що російські колонізатори приїжджають і в тимчасово окуповані Мелітополь Запорізької області та Маріуполь Донецької області.

“Приїжджають російські колонізатори і на інші нові окуповані території, тому що місцеве населення не хоче бути лояльним до окупантів, не хоче бути колаборантами, не хоче жодним чином стимулювати насадження “русского мира” не дітям, не дорослим жителям території України”, — підсумувала Катерина Рашевська.

Читайте також: РФ на окупованих територіях оголосила “полювання” на людей, які підтримують зв’язки з українськими правозахисниками, — Рашевська

Нагадаємо, раніше Рашевська розповіла, що РФ в Україні намагається будь-якими способами зламати людину фізично і ментально. Застосовуються практичні всі види катувань і протиправні дії, спрямовані на боротьбу з ідентичністю та самовизначенням. Після деокупації українських територій відомі сотні випадків неправомірного поводження окупантів із порушенням міжнародних доктрин і конвенцій.

Прямий ефір