Довічні ув’язнення, тероризм, диверсії — звинувачення та терміни в Росії стають все більш абсурдними (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Нові звинувачення Олексія Навального. Російський опозиційний політик, виступаючи на засіданні Басманного районного суду Москви, заявив, що стосовно нього зі справи про екстремізм виділено ще одну справу — про тероризм. Наразі суд розглядає клопотання слідства про обмеження Навального в термінах ознайомлення з матеріалами справи про екстремізм. Напередодні засідання стало відомо, що на ознайомлення з цією справою, в якій 700 сторінок, Навальному виділили лише добу, інформує FREEДОМ.

Серед іншого, сьогодні Федеральна служба безпеки (ФСБ) намагається пов’язати Навального і його фонд з убивством воєнкора-пропагандиста Татарського (справжнє ім’я — Максим Фомін). Опозиціонеру може загрожувати довічне ув’язнення, повідомила команда Навального у Twitter.

“Слідчий Відюков учора сказав, що у цій справі окремо виділено терористичну справу про те, що я, сидячи у в’язниці, здійснюю теракти. І в цій справі мене судитиме окремо військовий суд. Мені загрожує 30 років у цій справі, мабуть, довічне”, — з повідомлення Навального.

Нові звинувачення Навальний називає абсурдними. Його змушують ознайомитися зі 195 томами справи. А ось для ексглави штабу Навального в Уфі Лілії Чанишевої прокурор запросив 12 років колонії. Її звинувачують в екстремізмі. Судовий процес закритий.  

“Що і слід було очікувати, ніхто не сумнівався, що буде драконівський термін. Але я вважаю, що не важливо скільки їй суд дасть: 5 років, 10, 15, 20. Важливо, скільки буде диявол жити. Це образно. Щойно диявол згине, так і Лілія Чанишева буде на волі”, — наголосив адвокат Сергій Макаренко. 

Чанишеву затримали в листопаді 2021 року, на момент арешту Лілія вже не працювала в структурах Навального. Диверсії, фейки і дискредитація — у Росії поставлено на потік судові розслідування за цими статтями. 

Так, у Єкатеринбурзі почався суд над колишнім мером Євгеном Ройзманом. Його звинувачують у “дискредитації” російської армії. Приводом для кримінальної справи став опублікований минулого літа ролик у YouTube, у якому Ройзман негативно висловлювався про війну в Україні.

“Я жив колись у такій країні. Але до такого ідіотизму не доходило навіть там. Тобто Радянський Союз у цьому плані 100 разів потужніший, жорсткіший, ідеологію було по-іншому вибудувано, але в пізні роки, 1960-ті або 1980-ті, радянська влада до такого не доходила”, — зазначив він.

У Набережних Челнах на 19-річного місцевого жителя відкрили справу про диверсію на залізниці. Звинувачують у підпалі релейної шафи. Разом із ним затримали двох школярів, але відпустили під підписку про невиїзд. За даними “Медіазони”, з вересня 2022 року в Росії затримали щонайменше 66 осіб у справах про диверсії на залізницях, до того ж дві третини фігурантів — школярі або студенти віком до 21 року. 

Кримінальне покарання в Росії відтепер чекає і на тих, хто підтримує рішення Міжнародного кримінального суду (МКС), який видав ордер на арешт Путіна. Відповідний закон схвалила Рада Федерації. Покарання передбачає штраф у розмірі від 300 тис. до 1 млн рублів або позбавлення волі на строк до 5 років. 

“Необхідно організувати роботу з укладення двосторонніх угод із дружніми країнами, що передбачають взаємну відмову від співпраці та сприяння МКС”, — заявив спікер Державної Думи РФ В’ячеслав Володін.

Водночас Федеральне бюро розслідувань оголосило в розшук доцента МДУ і колишню продюсерку станції “Говорит Москва” Наталю Бурлінову. Відомство вважає, що вона могла діяти як агент Росії у Штатах із метою вербування громадян США для поїздки в Москву.

Читайте також: Як опоненти, так і прихильники режиму стануть жертвами масових репресій у Росії, — полковник ФСБ у відставці

Як повідомлялося, 17 квітня 2023 року Московський міський суд засудив російського опозиційного політика, публіциста і громадського діяча Володимира Кара-Мурзу до 25 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Опозиціонера засудили за трьома статтями Кримінального кодексу РФ: про поширення так званих “фейків” про армію, про “здійснення діяльності небажаної організації” і про “державну зраду”.

Читайте також: Демонстрація відсутності закону: суд над Кара-Мурзою проаналізував правозахисник

Прямий ефір