Президент робить те, що йому заманеться, — реакція Заходу на заяви Макрона після візиту до Китаю (ВІДЕО)

Еммануель Макрон. Фото: president.gov.ua

Президент Франції Еммануель Макрон намагається залучити Китай до переговорів щодо дипломатичного врегулювання війни Росії проти України. Про це пише видання Bloomberg. Президент Франції також наголошує, що зараз Європа стала надто залежною від США, і це може призвести до залучення країн ЄС до американсько-китайського протистояння щодо Тайваню. Такі заяви французького президента викликали неоднозначну реакцію світових лідерів, інформує FREEДОМ.

Президент Франції Еммануель Макрон 7 квітня з офіційним візитом відвідав Пекін. Його бесіда тет-а-тет із китайським лідером Сі Цзіньпіном тривала кілька годин. Повернувшись до Парижа, Макрон виступив із заявою, що Європа не повинна дозволяти США використовувати її в інтересах Вашингтона в питаннях, що стосуються Китаю. Це, за інформацією видання Le Monde, спантеличило навіть французьких дипломатів.

“Президент робить те, що йому заманеться, а людям набридло збирати по шматочках і пояснювати позиції Макрона, які вони погано розуміють”, — повідомили співробітники Міністерства закордонних справ Франції на умовах анонімності в інтерв’ю виданню Le Monde.

Деякі дипломати та парламентарі США та Європи розкритикували слова Макрона про те, що Європі слід дистанціюватися від напруженості у відносинах Вашингтона і Пекіна через ситуацію з Тайванем.

На думку міністерки закордонних справ Німеччини Аналени Бербок, тісна взаємодія з партнерами буде вирішальною у протистоянні із загрозами безпеці. Яскравий приклад цьому — російська агресія.

“Ми ніколи не повинні випускати з уваги ширшу картину. Перед обличчям російської агресії ми, європейці, можемо розраховувати на солідарність інших партнерів по всьому світу. Солідарність ніколи не повинна бути вулицею з одностороннім рухом. Наші партнери повинні мати можливість розраховувати на нас. Особливо це стосується Індо-Тихоокеанського регіону”, — заявила Бербок.

20 квітня відбулася телефонна розмова президента США Джо Байдена з Еммануелем Макроном. У Білому домі зазначили, що два лідери обговорили нещодавню поїздку президента Франції до Китаю і свої постійні зусилля з “просування процвітання, безпеки, спільних цінностей і заснованого на правилах міжнародного порядку в Індо-Тихоокеанському регіоні”.

“Китай повинен зіграти свою роль, сприяючи в середньостроковій перспективі припиненню конфлікту відповідно до принципів і цілей Статуту Організації Об’єднаних Націй. Обидва лідери держав погодилися з важливістю продовження взаємодії з китайською владою на цій основі”, — йдеться у спільній заяві пресслужб Білого дому та Єлисейського палацу.

Риторика Макрона досить типова для французької політики, вважає політолог Дмитро Левусь.

“Це одна з рис французької політики — вважати себе однією з головних основ сучасної цивілізації, сучасної західної цивілізації, і з огляду на це будувати свою політику”, — зазначив він.

За даними джерел агентства Bloomberg, Макрон звернувся до Китаю з планом, який, на його думку, може призвести до переговорів між Україною та країною-агресором Росією. Такі дії французького лідера вже розкритикували деякі союзники, оскільки вважають таку спробу передчасною і побоюються, що це може підірвати європейську єдність.

“Амбіції Франції не дають справедливо оцінити ситуацію, і якоюсь мірою змушують керівництво Франції закривати очі на те, що Китайська народна республіка — це відверто антидемократична країна з комуністичним правлінням”, — вважає політолог Дмитро Левусь.

Голова комітету закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон поставив під сумнів ймовірне посередництво Китаю у війні Росії проти України.

“Макрон має справу саме з тим, із чим не повинен мати справу західний лідер. Звідки він бере той факт, що Китаю можна довіряти як приватному посереднику в ситуації, що склалася?” — заявив він в інтерв’ю виданню Bloomberg.

Але при цьому позиція Макрона щодо України залишається незмінною — разом із країнами-партнерами ЄС і США, Франція надаватиме підтримку Україні до перемоги над агресором.

Читайте також: Європарламент обговорював стратегію відносин ЄС і Китаю — деталі (ВІДЕО)

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон після візиту до Китаю зробив низку заяв щодо США, Тайваню та України. Коментарі французького лідера викликали обурення в країнах Заходу.

Прямий ефір