Дискредитація VPN-сервісів у Росії: як влада РФ бреше своїм громадянам (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: pixabay.com

У Росії почалася кампанія з дискредитації VPN-сервісів. Провладні організації поширили кілька соціальних відеороликів, у яких намагаються переконати росіян, що під час використання цієї технології всі особисті дані користувача витікають у мережу — аж до імен домашніх улюбленців і паролів соціальних мереж. За задумом Кремля, це має відлякати росіян від спроб дізнатися правду, зокрема, про війну проти України. Адже VPN — це одна з небагатьох можливостей обійти обмеження на доступ до об’єктивних джерел інформації та за сумісництвом неугодних для Кремля ресурсів, повідомляє FREEДОМ.

“Це просто зроблений такий механізм для того, щоб залякати. Це жахастик, залякати людей, що ось є ризик у тому, що у вас усе вкрадуть, будуть користуватися. VPN — це сервіс, він не змінюється, як його створили, так він залишається незмінним. Насамперед його завдання — це шифрування, передача інформації та плюс маскування IP-адрес самого користувача”, — пояснює експерт із кібербезпеки Сергій Денисенко.

VPN або віртуальна приватна мережа — це технологія, яка змінює географічну IP-адресу користувача і таким чином допомагає обходити блокування в інтернеті. В умовах тотальної інформаційної блокади в Росії, VPN-сервіси стають загрозою №1 для кремлівської цензури в мережі.

“Це загроза для влади в тому плані, що населення передаватиме, дивитиметься, відвідуватиме такі ресурси, які заборонені, наприклад, у Російській Федерації, і тим самим ставитимуть під загрозу ось цей внутрішній настрій населення щодо якихось політичних поглядів і так далі. Тобто вони бояться, що люди дізнаються істину, правду, і після цього почнуться якісь колотнечі тощо”, — зазначив Сергій Денисенко.

Історія боротьби російської влади з VPN-сервісами почалася 2017 року, коли вийшов закон, що зобов’язує їх під’єднатися до Федеральної державної інформаційної системи. Тобто, необхідно було погодитися на обмеження доступу до небажаних для Кремля сайтів. Добровільно до цієї ініціативи приєдналася лише російська лабораторія Касперського. Непокірних влада вирішила блокувати.

“Роскомнадзор насправді може заблокувати будь-який VPN досить просто. Оскільки сервер, який знаходиться десь далеко в інтернеті, Роскомнагляд знає його IP-адресу, то він цю IP-адресу може заблокувати”, — звернув увагу IT-експерт Михайло Климарьов.

Експерти зазначають, що сьогоднішня кампанія з дискредитації VPN-сервісів та їхнього блокування — це один із підготовчих етапів до закриття YouTube і ще один крок, що наближає Росію до внутрішнього ізольованого інтернету зразка КНДР.

Читайте також: У РФ зростає використання VPN і попит на альтернативні джерела інформації — розбір від політолога

Прямий ефір