Обмін полоненими, фінансовий “Рамштайн”, переговори з Сунаком — огляд заяв і зустрічей Зеленського за тиждень (ВІДЕО)

Зустріч президента України з делегацією сенаторів США. Фото: president.gov.ua

Тиждень, що минає, почався з хороших новин — додому повернули з полону 100 українських військових. Президент України Володимир Зеленський наголосив, що його Офіс продовжує працювати над звільненням усіх захисників України, інформує FREEДОМ.

10 квітня відбувся черговий великий обмін полоненими. Додому повернулися 80 українських захисників і 20 захисниць — це військові, моряки, прикордонники, нацгвардійці. Володимир Зеленський повідомив, що серед них є й ті, хто боровся за Маріуполь, “Азовсталь” і Гостомель.

“Це сотня родин, які перед Великоднем отримали справжню радість. І, звісно, продовжуємо працювати, щоб повернути всіх наших із російської неволі. Пам’ятаємо про кожну і кожного! І повернемо! Особливо вдячний усім, хто підтримує наших людей після звільнення і дбає про лікування, про адаптацію. Це важливо”, — резюмував глава держави. 

11 квітня він провів чергове засідання ставки верховного головнокомандувача. Під час зустрічі йшлося, зокрема, про загальну оперативну обстановку на передовій. 

Учасники розглянули комплектування нових бригад Сил оборони України та обговорили підвищення ефективності системи управління та взаємодії різних угруповань сил безпеки і оборони України під час виконання бойових завдань.

“Ми зараз на такому етапі війни, коли важливо і нашому суспільству, і партнерам не втрачати відчуття шляху, яким маємо пройти. Конкретно шляху. Шляху, який попереду. Порівняно з минулим роком у багатьох місцях зараз тихіше. Але це не означає, що можна десь ігнорувати війну або бути менш сконцентрованими на допомозі державі. Нам вдалося зробити багато чого разом із партнерами для захисту людей, України, всієї Європи. Але це не означає, що зараз час спочивати на лаврах. Шлях — попереду. Рух — попереду”, — резюмував Зеленський. 

Окремі наради президент провів із головою СБУ Василем Малюком і начальником Головного управління розвідки Кирилом Будановим. Однією з тем була підготовка активних дій України у війні з Росією. Зокрема, знищення російських сил і техніки, порушення логістики на тимчасово окупованих територіях України та контрштурмова робота ЗСУ.

12 квітня в Києві президент України зустрівся з двопартійною делегацією Сенату США. До столиці приїхали сенатори Джозеф Манчин, Ліза Мурковскі та Марк Келлі. Вони обговорили ситуацію на передовій, а також подальші напрямки американської допомоги та роль Конгресу в цьому процесі.

“Як і завжди, ми продемонстрували, що наші відносини з Америкою в постачанні зброї, у фінансовій підтримці повністю чисті, прозорі. По кожному центу і кожній одиниці зброї партнери мають повне бачення. І це важливо, щоб ніякі штучні маніпуляції не псували нашу довіру. Звісно, мені було приємно почути від наших гостей зі Сполучених Штатів позитивні слова про Україну і те, чого нам вдається досягати разом у захисті від терору”, — акцентував президент. 

Російські активи мають бути спрямовані на відновлення України. Про це 12 квітня Володимир Зеленський заявив під час виступу перед учасниками фінансового “Рамштайну”. 

Цей захід відбувається у Вашингтоні та об’єднує міністрів фінансів країн-союзниць України, Єврокомісію, очільників МВФ, Світовий банк та ЄБРР. За словами президента України, “жодної руїни в Україні не буде”.

“Це наша мета. І це буде цілком конкретний доказ повного програшу держави-терориста. Тим більше, що світ знає рішення — про активи Росії, російських посадовців, олігархів, які багатіли, поки їхня держава ставала терористом. Усі ці активи мають піти на компенсацію збитків тим, кому Росія принесла біль і страждання. Російські активи мають піти на відновлення після агресії. Війна має вийти найдорожчою саме для агресора”, — наголосив він. 

Про посилення військової допомоги для України 14 квітня в телефонній розмові говорили президент України Володимир Зеленський із главою британського уряду Ріші Сунаком, який наголосив, що Велика Британія та її союзники мають робити все, щоб Україна була в якомога сильнішій позиції для забезпечення успіху на полі бою.

“Ми обговорили з прем’єр-міністром Сунаком зброю для наших воїнів — те, про що домовлялися з Британією, те, що допоможе нашим активним діям, цілком справедливим діям. Обговорили прискорення поставок. Чим далекобійнішими будуть українські дії, тим швидше завершаться російські звірства. Звичайно, продовжуємо роботу і над авіаційною коаліцією для України”, — прокоментував Зеленський. 

Протягом усього лише одного тижня, як завжди, офіційний Київ вирішував десятки, якщо не сотні питань, від швидкості пошуку відповідей на деякі з яких залежать долі мільйонів людей як в Україні, так і по всьому континенту.

Читайте також: Повернення миру та його стабільність не мають альтернатив, — звернення президента Зеленського у 416-й день війни

Як повідомлялося раніше, 16 квітня Зеленський привітав українців із Великоднем. Він зазначив, що смерть, біль і морок, які принесла Росія на землю України, не змогли затьмарити дух українців, прагнення до свободи, любов до рідної землі та готовність її захищати.

Прямий ефір