Президент Бразилії запропонував Україні відмовитися від Криму — позиція Києва (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: t.me/yellowribbon_ua

Україна не торгує своїми територіями. Так у Міністерстві закордонних справ України відреагували на заяву президента Бразилії Луїса Інасіу Лули да Сілва, який запропонував Україні відмовитися від Криму, що, на його думку, допоможе завершити повномасштабну війну. Президент України Володимир Зеленський заявив, що деокупація українського півострова Крим є безальтернативною метою, повідомляє FREEДОМ.

Так, новий президент Бразилії заявив, що Україна повинна поступитися Кримським півостровом і віддати його Росії, щоб покласти край війні. Однак водночас він також сказав, що Бразилія поважає територіальну цілісність кожної країни, тому не згодна з вторгненням Росії до України.

“Чого хоче Путін? Путін не може захопити територію України. Можливо, обговоримо Крим. Але те, що він знову вторгся, йому доведеться переосмислити. Крім того, президент України Володимир Зеленський не може хотіти всього, що він має намір вимагати. НАТО не зможе закріпитися на кордоні. Отже, це те, що ми повинні обговорити”, — сказав Лула да Сілва.

“Приблизно половина нафтопереробних заводів, куди йшла власне російська сира нафта, розташовані й раніше розташовувалися якраз у країнах Латинської Америки, тому вони багато в чому економічно зацікавлені у підтримці щільних передусім економічних взаємин з РФ. Але ми прекрасно знаємо, як працює на цьому терені Росія, вона завжди обмінює економічні бонуси співпраці з собою на якісь політичні конвертації. У цьому випадку Кремль зіграв у таку ж гру з президентом Бразилії”, — коментує кандидат політичних наук, керівник Асоціації органів місцевого самоврядування “Міжнародна асоціація малих громад” Олексій Буряченко.

МЗС України відповіло на пропозицію президента Бразилії передати Росії Кримський півострів.

“Немає жодної юридичної, політичної чи моральної причини, чому ми маємо поступатися хоча б сантиметром української землі. Українська позиція залишається незмінною: будь-які посередницькі зусилля з відновлення миру в Україні мають базуватися на повазі до суверенітету та повному відновленні територіальної цілісності України відповідно до принципів Статуту ООН”, — написав речник МЗС України Олег Ніколенко у Facebook.

“Ми маємо розуміти, що ось цей баланс у світі станеться тільки тоді, коли останній російський солдат піде з української землі, зокрема з тимчасово окупованого Криму і Донецької та Луганської областей”, — наголосив заступник генерального директора Українського інституту, журналіст, правозахисник, співзасновник ГО “Крим SOS” і “Кримський Дім” Алім Алієв.

Президент Зеленський також наголосив, що Україна завжди поважала територіальну цілісність усіх держав — від Європи до Латинської Америки, і такої ж поваги очікує у відповідь:

“На жаль, на землі Криму, який зараз під російським триколором, панують зло, приниження, репресії, вбивства та війни. Але де починався шлях зла, там на нас чекає перемога, я впевнений. Перемога над цим злом. Звільненню Криму від російських окупантів немає альтернативи”.

За словами постійної представниці президента України в АР Крим Таміли Ташевої, обговорюють визволення Криму військовим шляхом, адже Київ тривалий час говорив про політико-дипломатичний шлях визволення півострова, однак нині це видається неможливим. Не виключають і той варіант, що коли ЗСУ будуть на кордоні з Кримом, Україна може запропонувати Росії вивести звідти свої війська.

Читайте також: “Бавовна” в Криму є, буде, а її обсяги, темпи та періодичність тільки зростатимуть, — Селезньов

Прямий ефір