Депортація, арешти, терміни: в Росії посилили репресії за антивоєнні настрої — огляд гучних справ (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Розгляд справи з питання позбавлення батьківських прав Олексія Москальова — батька дівчинки, яка намалювала антивоєнний малюнок, перенесли на 20 квітня 2023 року. Річ у тім, що на суді в Тульській області не було ні Москальова, ні його дочки. Прокурор заявив клопотання про встановлення місцезнаходження Москальова, а захист попросив доставити до суду його доньку Марію та опитати її. Раніше через дитячий малюнок, Олексія засудили на 2 роки за дискредитацію російської армії, інформує FREEДОМ

Чоловік утік з-під домашнього арешту, але його затримали в Мінську. Після цього адвокати ніде не можуть його знайти. Однак попри невдалу спробу суду позбавити дівчинку батька, російські силовики все ж таки відпрацювали свій план з репресій. 

Так, активістку Олену Тарбаєву, яка приїхала на засідання у справі про обмеження батьківських прав Москальова, оштрафували на 50 тис. рублів. Її звинуватили все в тій же дискредитації російської армії. Активістка під будівлею суду розгорнула малюнок із підписом: “Путін їсть дітей”. 

Чергова історія з допитами, обшуками, погрозами і постановкою на облік: на 11-річну Варю Жолікер написала донос її класний керівник Тетяна Глазунова. Усе через те, що дівчинка не відвідувала обов’язкові для російських школярів пропагандистські “Розмови про важливе”, ще Варя поставила фото з прапором України в соціальній мережі та заступилася за українців у шкільному чаті. 

У підсумку керівництво школи викликало поліцію, і дівчинці прямо в школі влаштували допит. Потім школярку відвезли у відділ поліції, туди ж викликали маму Варі — Олену Жолікер.

“Вони там години 4 нас просто третирували, якимись запитаннями незрозумілими. І про політику, і про військові дії, і про Варю, яка вона погана”, — повідомила мати дівчинки. 

Зараз сім’я перебуває під наглядом поліції. У сучасній Росії будь-яке необережне слово або дія може стати приводом для штрафу або навіть для реального терміну. 

“Російська влада протягом усього свого існування путінського режиму послідовно знищувала інститути громадянського суспільства. Останніми роками це набуло дедалі активнішого характеру з боку держави, ну а після початку вторгнення в Україну, події почали відбуватися буквально з калейдоскопічною швидкістю. Ми бачимо, що держава, зокрема через законодавчі органи влади, послідовно проводить дедалі жорсткіші репресивні закони”, — зазначив адвокат Микола Полозов.

Якщо ти відкрито виступив проти війни, варто забути про кар’єру. У Пермі скасували концерт піаністки Поліни Осетинської, яка виступає проти російської агресії в Україні. Раніше поліція намагалася зірвати її концерт у Москві. 

“Ми всі дуже довго чекали зустрічі з Поліною Осетинською. На жаль, трапилися обставини, на які команда філармонії ніяк не може вплинути. Це перенесення — великий удар і для нас. Ми до останнього вірили, що зможемо провести цей концерт”, — з повідомлення адміністрації філармонії “Тріумф”.

Краснодарський блогер і активіст Віталій Вотановський, який виявив великий цвинтар “вагнерівців” у Гарячому Ключі, виїхав із Росії через погрози. 

“Рано чи пізно мене б затримали і заарештували. Плюс у мене з’явився закордонний паспорт, до цього в мене його не було. Закордонний паспорт я отримав 29 числа (березня, — ред.), а поїхав тільки вчора. У мене є справи заведені за дискредитацію російської армії, у мене є адміністративна справа щодо співпраці з небажаними організаціями”, — розповів Вотановський.

Особливо небажані в нинішній Росії ЛГБТ-спільноти. На скріпи цього разу зазіхнули блогери Сюй Хаоян і Гелу Гогішвілі з Казані. Вони ведуть Telegram-канал і публікують ролики про свої стосунки в YouTube. Блогерів затримала поліція, звинувативши в “пропаганді ЛГБТ”.

“Студента Казанського університету Хаояна Сюя заарештували на 7 діб за пропаганду ЛГБТ. Потім його депортують”, — з повідомлення в Telеgram-каналі “Астра”.

Політик Ілля Яшин, засуджений до 8,5 року колонії за статтею про так звані “фейки” про російську армію, дав інтерв’ю виданню “Холод”. 19 квітня Мосміськсуд розгляне апеляцію Яшина на вирок.

“Мені нема про що шкодувати. Я в гармонії з совістю, переконаний у власній правоті і зберіг вірність своїм принципам. Мене підтримує безліч людей, мої тексти і слова затребувані в суспільстві. Ну так, побутовий дискомфорт пригнічує, є туга за домом, сумую за близькими. Однак намагаюся сприймати те, що відбувається, філософськи. На жаль, дорога від диктатури до свободи часто лежить через в’язницю, і тому є багато історичних прикладів. Цей шлях треба пройти гідно”, — акцентував російський політичний і громадський діяч, політв’язень Яшин.

Читайте також: У Росії можуть повернути смертну кару, — Гудков про репресії Кремля

Як повідомлялось, Росія все більше стає схожою на Радянський Союз часів Сталіна. А репресії дедалі більше нагадують 1937 рік. Зараз у Федерації реальний термін можна отримати і за слова: “Ні війні!”, і за коментар чи пост у соцмережах. І все частіше і охочіше росіяни пишуть доноси один на одного.

Читайте також: Колосальні втрати, крах економіки, репресії: з якими наслідками війни живуть в Росії — огляд (ВІДЕО)

Прямий ефір