Сказав правду про війну — залишився без громадянства: у Росії хочуть ще більше посилити репресивне законодавство (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

У Росії вирішили ще більше посилити репресивне законодавство. Так, 5 квітня комітет Держдуми Росії у справах СНД, євразійської інтеграції та зв’язків із співвітчизниками схвалив поправку про позбавлення громадянства Росії за дезертирство та “дискредитацію” армії. Як склалося в російській юридичній практиці, дискредитацією у Федерації вважають будь-яку висловлену думку проти влади та війни, інформує FREEДОМ.

Штрафи і терміни як покарання за висловлювання думок стали буденністю для путінської Росії. Днями московський суд призначив 1,5 року примусових робіт музикантові Григорію Мумрікову за участь у підготовці антивоєнної акції, яка навіть не відбулася.

Півтора року, але вже умовного терміну, отримав мешканець Бурятії за коментарі в соцмережі. Він розмірковував про покарання корумпованих чиновників.

Тим, хто вже опинився в колонії, розслабитись не дають. У Красноярському краї ув’язненого оштрафували на 30 тисяч рублів за розмову з співкамерником про армію. Але є й екзотичніші приклади.

“У Росії співробітника поліції Сергія Веделя звинувачують у публічній “дискредитації” російської армії через розмову про війну в Україні телефоном. Силовики, які ведуть слідство за Веделем, вважають, що “фейки” той розповсюджував публічно, тому що публікою є силовик, який підслуховував росіянина”, — заявив у Telegram Ілля Яшин, російський опозиціонер.

Сказав правду про війну — лишився без громадянства. Російська Держдума пропонує позбавляти паспортів росіян із набутим російським громадянством, якщо вони, на думку силовиків, дискредитують армію. Правозахисники констатують, що влада дотримується тактики послідовного впровадження дедалі жорсткіших репресивних законів.

“Влада, звичайно, використовує кілька важелів впливу. Під “дискридитацію” можна підвести все що завгодно. А з огляду на те, що, мабуть, російська влада поклала око і на власність громадян, то цілком логічний наступний хід, який вони пропонують — позбавлення громадянства, щоб потім було простіше забирати і ділити ось це майно”, — заявив адвокат Микола Полозов.

Невідомою залишається доля Олексія Москальова, який був засуджений до двох років за дискредитацію армії, зміг втекти з-під арешту, але згодом був затриманий у Мінську. В “ОВД-Инфо” вважають, що його можуть катувати за спробу втечі, йому загрожує позасудова розправа. Адвокати Москальова досі не можуть вийти із ним на зв’язок.

“Я приїхав до СІЗО-1 Тули, куди мали привезти Москальова. Тут має відбутися засідання суду щодо позбавлення Москальова батьківських прав. Але його там не виявилося”, — заявив Володимир Білієнко, адвокат.

У дитбудинку залишається донька Москальова — Маша. Матері школярку не віддадуть, заявила уповноважена президента Росії з прав дитини Марія Львова-Бєлова, яку Міжнародний кримінальний суд визнав винною у незаконній депортації та викраденні дітей з України.

“І це все вказує на те, що, зрештою, тренд розвитку дії російської влади буде виключно у бік посилення цих репресій. Тобто репресіями охоплюватимуть дедалі більші верстви населення. А покарання, яким будуть піддаватися люди, які потрапили в цей конвеєр, ставатиме все жорсткішим і жорсткішим. Але меж немає. І в Росії досі не застосовується смертна кара. Тому російській владі завжди є куди розширювати і посилювати цей репресивний тиск”, — сказав Полозов.

Але розмови про страту періодично виникають. Так, експрезидент Росії, а нині заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв, давній шанувальник сталінізму, запропонував розправлятися з опозиціонерами у найкращих традиціях 1937 року.

Жертвами політичних репресій у Росії стають й іноземці. Журналіст The Wall Street Journal американець Еван Гершкович продовжує перебувати у СІЗО “Лефортово” через підозри у шпигунстві. США відкидають будь-які подібні звинувачення і вказують, що Гершкович займався виключно професійною діяльністю. Держсекретар Ентоні Блінкен закликав усіх американських журналістів залишити Російську Федерацію.

Прямий ефір