Росія використовує понад 19,5 тисяч депортованих українських дітей як розмінну монету, — Рашевська

Катерина Рашевська. Фото: Facebook/caterine.rachevska

Україні на сьогодні відомо про незаконне перебування в Росії понад 19,5 тисяч українських дітей. Про це сьогодні, 30 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказала експертка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

Вона зазначила, що в Росії рівно вдвічі більше дітей-сиріт, ніж в Україні, при цьому РФ краде українських дітей.

“Обов’язок України — повернути цих дітей. Це не політика, це не добра воля, це обов’язки за нашими міжнародними угодами. Росія про це добре знає. Це означає, що Україна повинна буде співпрацювати з Росією, можливо, не напряму, і я впевнена, що це буде не напряму, але ми повинні повернути цих дітей. Це означає, що Росія може спробувати ставити умови… Вони хочуть скористатися дітьми як розмінною монетою, як інструментом. Вони хочуть їх русифікувати, вони хочуть створити собі тут якусь частину лояльного населення навіть після закінчення військового конфлікту”, — сказала Рашевська.

Експертка заявила, що для повернення викрадених Росією дітей в Україну не має бути жодних умов. На її переконання, Міжнародний кримінальний суд зобов’язаний врахувати, серед інших, і використання дітей для власних вигод.

Рашевська наголосила, що йдеться про порушення міжнародних конвенцій, але в цьому питанні дуже бракує рішучих дій, наприклад, поки що немає резолюції на рівні Генеральної Асамблеї ООН.

“Ми, наприклад, не можемо почати повертати навіть цих 19 528 дітей, яких український уряд уже ідентифікував. Тому що Російська Федерація відмовляється, тому що вона шукає якісь свої причини, ставить свої умови. Якби була така резолюція, якби міжнародна спільнота згуртувалася так само сильно, як згуртувався ось цей увесь механізм міжнародного кримінального правосуддя, тоді Російську Федерацію було б загнано в лещата”, — вважає експертка.

Вона також зазначила, що Росія надає українським дітям російське громадянство, віддає їх на усиновлення в російські сім’ї. При цьому прийомні батьки в процесі усиновлення можуть змінювати персональні дані дитини, через що її дуже складно ідентифікувати і буде дуже складно повернути на батьківщину.

“Тому російські документи — це додаткова проблема, але також і додатковий злочин самої Російської Федерації та винних осіб”, — сказала Рашевська.

Читайте також: Понад 19 тис. дітей з України депортували до РФ — до них застосовують насильство: деталі від правозахисників (ВІДЕО)

Прямий ефір