Ордер на арешт Путіна знижує ефективність російської державної машини: механізм роз’яснив Галлямов

Аббас Галлямов. Фото: Telegram/abbasgallyamovpolitics

Після того, як Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна, російські еліти перебувають у шоку, розгубленості та депресії. Про це сьогодні, 28 березня, у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сказав російський політтехнолог Аббас Галлямов.

До цього моменту, як зазначає гість ефіру, вони думали, що ситуація, в якій опинилася РФ після повномасштабної агресії проти України, “якось розсмокчеться”, і особисто їм не загрожує відповідальність, оскільки вони лише виконують розпорядження.

“Вони сподівалися, що навіть якщо Гаага розпочнеться — вони в глибині душі розуміють, що рано чи пізно вона розпочнеться — то вони мають алібі. Тепер є чіткий меседж від міжнародної спільноти: ні, ти, хлопче, не зможеш вдати, що ти не до чого. Ми тобі чітко повідомляємо, що ти людині, яка звинувачується у скоєнні злочину, допомагаєш, ти пособник злочинця, по суті… І ти як пособник теж підеш слідом за ним”, — коментує політтехнолог.

Це, за його словами, змусило еліти по-іншому подивитися на ситуацію. При цьому вийти з гри вони не можуть, побоюючись звинувачень у зраді, а до організації перевороту не здатні.

“Путінські еліти — люди, які ніколи у самостійні політичні ігри не грали. Вони завжди служили. Вони завжди робили кар’єру, виконуючи доручення начальства. Це виконавці, це угодники, це лизоблюди, якщо хочете. Але це не самостійні політичні суб’єкти, здатні на ухвалення власних незалежних рішень, що суперечать рішенням начальства. У них просто немає навичок, необхідних для того, щоб організувати змову, переворот, повалення. Тому вони розуміють: щось треба робити, а що робити, вони не знають. Вони розгублені, вони в депресії, вони шоковані”, — констатує Галлямов.

На думку політтехнолога, це призведе до ще більшого зниження ефективності системи.

“Кожен розумітиме, що про всяк випадок, якщо можна якусь команду виконати не на 100%, а, умовно кажучи, на 50, він і виконуватиме її на 50. А зверху за всіма не встежиш. Кожен із начальників виконавців має десятки, а в деяких випадках — навіть сотні. За кожним не встежиш. І якщо кожен знизить, так би мовити, ККД своєї діяльності, то загалом державна машина функціонуватиме менш ефективно”, — резюмував Аббас Галлямов.

Читайте також: Що може зупинити Путіна: три заходи протидії назвав політолог

Прямий ефір