У Росії почалось “полювання” на власників анонімних Telegram-каналів — подробиці (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Зможуть вираховувати власників і адміністраторів анонімних Telegram-каналів. Два роки тому в Росії концерн “Автоматика”, який входить у корпорацію “Ростех”, спільно з петербурзькою IT-компанією T.Hunter почав розробку програмного комплексу, що дає змогу деанонімізувати Telegram-канали. Уже цього року “Ростех” планує продавати програмне забезпечення силовим структурам — Міністерству внутрішніх справ (МВС) і Федеральній службі безпеки (ФСБ). Цю інформацію опублікували журналісти видання “Медуза” і The Bell, інформує FREEДОМ.

“Охотник” — інформаційно-аналітична платформа для аналізу за відкритими даними, яку можна використовувати, щоб розслідувати кіберзлочини. “Медуза” і The Bell з’ясували, що її можна також застосовувати, щоб дізнатися, хто власник і адміністратор Telegram-каналів. Журналісти розслідування, поспілкувавшись із тим, хто був знайомий із деталями розробки, дізналися, що програма може ідентифікувати особи адміністраторів Telegram-каналів за номером мобільного телефону, даними геолокації та IP-адресою.

“Якщо вірити технічному опису програми і словам співрозмовника, “Мисливець” досліджує джерела відкритих даних: соціальні мережі, блоги, форуми, месенджери, месенджери, дошки оголошень, блокчейни криптовалют, ресурси даркнету і державні автоматизовані сервіси”, — повідомили журналісти Ірина Панкратова і Світлана Рейтер.

За даними співрозмовників авторів розслідування, “Ростех” планує продати розробку “Мисливець” силовим структурам. Йдеться про підрозділи ФСБ і МВС Росії. 

За словами джерела, вартість системи може становити кілька сотень мільйонів рублів. “Мисливцем” у “Ростехе” керують директор з особливих доручень Василь Бровко і колишній співробітник ФСБ Павло Селезньов, пишуть журналісти.

“Останніми роками на “Ростех” у Telegram-каналах обрушилися тонни компромату. Тільки в серпні 2022 року компанію “Ростех” і Чемезова [директор “Ростеха”] згадували в Telegram понад 6,1 тис. разів, і ці пости сукупно зібрали понад 3,2 млн переглядів (дані найбільшого сервісу для аналітики Telegram-каналів Tgstat). Частка негативу в цих повідомленнях досить велика”, — звернули увагу Панкратова і Рейтер.

Влітку 2022 року на творців анонімних російських Telegram-каналів почали масово заводити кримінальні справи, пишуть автори розслідування. 

У всіх випадках їх звинувачують у вимаганні грошей за “блок на негатив” — коли Telegram-канали погоджуються не писати негативні пости про кого-небудь в обмін на грошову винагороду. Один зі співрозмовників журналістів, автор власного Telegram-каналу, пояснив, як це працювало.

“До [масових] арештів адмінів було три види [платних] послуг: “Іван Іванович — молодець, політик, лідер і борець”, “Іван Іванович — повне г…” і “блок на будь-яку згадку Івана Івановича”, — зазначили журналісти.

Так, наприклад, у серпні минулого року російську журналістку Олександру Баязітову заарештували на 2 місяці — звинуватили у вимаганні грошей у топменеджера “Промсвязьбанка”, банку, підконтрольного “Ростеху”. 

За версією слідства, Олександра Баязітова, а також інші фігуранти справи Ольга Архарова та Інна Чурилова вимагали великі суми за так звані “блоки” в Telegram-каналах. Йдеться про не розміщення негативної інформації про певних осіб. Баязитовій загрожує до 15 років позбавлення волі. 

“Я як фрілансерка написала статтю, через те, що в нас погане становище в Україні, через те, що державний оборонний “Промсвязьбанк” краде оборонзамовлення, і в мене були докази про голову правління “Промсвязьбанку”. Якщо пам’ятаєте, він був директором Служби зовнішньої розвідки (СЗР) і фактично він розвалив усю СЗР. Інакше операція в Україні пройшла б, як і планував Володимир Володимирович, буквально за два тижні”, — сказала Баязітова.

Журналіст опозиційного в Росії Telegram-каналу “Можем объяснить” Ілля Давлятчин розповідає, що Кремль намагається “навести порядок” у популярній соцмережі з початку повномасштабної війни Росії проти України. 

За словами Давлятчина, у Telegram перейшла більшість незалежних ЗМІ. Їхня редакція, наприклад, у повному складі покинула Росію і зараз займається розслідуваннями та публікує їх виключно в Telegram.

“Ясна річ, що багато хто зі співробітників цих Telegram-каналів перебуває за кордоном, але є залишки журналістів, які продовжують перебувати в Росії. Природно, що Кремль намагається взяти їх під контроль, намагається змінити ситуацію. Тому за останній рік було взято під арешт одразу кілька Telegram-каналів, які писали незручну правду про події в Росії і про еліту. Вони вже один раз намагалися заблокувати Telegram, але в них нічого не вийшло, тому вони змушені поки що рахуватися з цим інструментом. Тому Telegram поки що працює”, — пояснив заступник головного редактора російського опозиційного Telegram-каналу “Можем объяснить” Давлятчин.

The Bell і “Медуза” пишуть, що Telegram став одним із найважливіших майданчиків для політичних медіа в Росії. За рік війни добова аудиторія соцмережі зросла з 25 млн користувачів до більш ніж 48 млн осіб. За підсумками 2022 року Telegram уперше зміг обігнати WhatsApp за обсягом трафіку і став “найнароднішим месенджером”: його щодня використовують приблизно 40% інтернет-користувачів у Росії.

Читайте також: Путін втратив контроль над інформаційним полем у РФ — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір