“Зручний метод зачищати громадський простір”: чому Путін боїться правозахисників і переслідує їх (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: ukrinform.ua

Репресії проти правозахисників у Росії тривають. У працівників центру “Меморіал” проводять обшуки. Привід — кримінальна справа щодо так званої “реабілітації нацизму”. Інформаційно-аналітичний центр “Сова” незабаром можуть ліквідувати за порушення принципу регіональності. Про це повідомили на сайті правозахисної організації, передає FREEДОМ.

Міністерство юстиції Росії вже подало позов до Московського міського суду з вимогою ліквідувати центр “Сова”. Причому, єдиною причиною називають порушення так званого принципу регіональності. Мовляв, зареєстровані в Москві, а дозволяєте собі працювати по всій території РФ. 

Директор “Сови” Олександр Верховський заявив: той факт, що влада в Росії вже навіть не намагається шукати правдоподібні звинувачення — поганий сигнал для всіх правозахисників. 

“Адже таким чином можна закривати будь-які організації абсолютно не з політичних причин, а з яких завгодно. І цим можуть скористатися чиновники в якихось, можливо, зовсім непотрібних керівництву країни цілях. Тож це погана затія. Але, звичайно, у мене мало надії, що влада від неї відмовиться. За нинішніх обставин репресивні тенденції лише посилюються”, — сказав Олександр Верховський в інтерв’ю “Радио Свобода”.  

До позову Верховського виключили з Ради з прав людини при Путіні. Тепер “Сова”, яка останні 20 років порушувала в російському суспільстві теми шовінізму і ксенофобії, дотримання прав людини, репресій за антивоєнну позицію і використання екстремістського законодавства проти неугодних, сама стала неугодною.

“Зараз влада вирішила, що це зручний метод, аби зачищати громадський простір, щоб знищувати останні інститути громадянського суспільства, які залишилися у вигляді некомерційних, недержавних організацій”, — каже російський адвокат Микола Полозов. 

Раніше порушення принципу регіональності стало приводом для ліквідації Московської Гельсінкської групи. 

У РФ також продовжують переслідувати учасників найстарішої та найавторитетнішої російської правозахисної організації, лауреата Нобелівської премії — центру “Меморіал”. Його, як і Московську Гельсінську групу, ліквідували за рішенням суду.

Главу центру Олега Орлова звинуватили вже в повторній дискредитації російської армії. До співробітників “Меморіалу” прийшли силовики з обшуками у справі про так звану “реабілітацію нацизму”. 

“Що таке “Меморіал”? Це ж не табличка на офісі — це люди. Щодо Орлова порушено кримінальну справу щодо реабілітації нацизму. Це продовження системної, спланованої політики, яка затверджена вищим російським керівництвом зі знищення елементів громадянського суспільства”, — резюмував Полозов. 

Ще з листопада про переслідування заявляє російська “Рада матерів і дружин”. Активістки організації розповідають про грубі порушення під час мобілізації росіян. Вони не раз спростовували твердження вищого військово-політичного керівництва Росії про те, що строковиків на війні немає.

Учасниці організації раніше навіть просили Путіна про зустріч, але їх, як і колег із Комітету солдатських матерів, не запросили. 

“Нас починають переслідувати, за нами стежать, за нами їздять машини, ходять люди — це що, захід залякування? З одного боку, Путін зустріч із матерями влаштовує, а, з іншого боку, тих матерів, які хочуть до нього потрапити, за ними стежать. Найімовірніше, це стежать спецслужби”, — заявила засновниця “Ради матерів і дружин” в інтерв’ю “Настоящему времени” Ольга Цуканова. 

Кремль планує ліквідувати правозахисні організації в країні, стверджує директор Московської Гельсінкської групи Світлана Астраханцева. Боротьба правовими методами в країні з повною деградацією судової системи навряд чи має перспективи, вважають юристи. 

Режим, каже адвокат Микола Полозов, приготував для правозахисників звичайний набір статей: дискредитація російської армії, порушення під час реєстрації або причетність до іноагентурної мережі.

Читайте також: Репресії Кремля: росіян продовжують переслідувати за будь-які прояви інакомислення (ВІДЕО)

Раніше російський правозахисник, колишній радянський політв’язень Олександр Подрабінек сказав, що в Росії ефективними у протидії диктатурі можуть бути дії тільки всередині країни. Він упевнений, що край репресивним зусиллям може покласти тільки саме суспільство, самі люди.

Прямий ефір