Китай намагається шантажувати США темою війни Росії проти України, протистояння посилюється, — Фесенко

Ілюстративний колаж: bosco-conference.com

Між Китаєм і США зростає і посилюється протистояння. Це видно з риторики з обох сторін. Лунають дуже жорсткі заяви, часом навіть у випадку з Китаєм і агресивні. Про це сьогодні, 9 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко.

“Китай використовує тему Росії, до речі, як і візит Лукашенка до Пекіна, я думаю, це теж не випадково, а перед цим був візит президента Ірану. Китай ніби демонструє Сполученим Штатам — у разі чого Китай формуватиме певну антиамериканську коаліцію. І компліменти на адресу Росії говорять про це ж”, — сказав він.

Політолог уточнив, що в принципі позиція Китаю щодо Росії, щодо нинішньої війни Росії проти України двоїста.

“Формально вона нейтральна. Китай дистанціюється від цієї війни, але від самого початку він розглядав війну Росії проти України саме в контексті свого протистояння зі США. І зараз, коли відбулося загострення відносин зі Сполученими Штатами через Тайвань, та й не тільки, Китай використовує антиамериканську риторику, але водночас демонструє, що в разі чого він може допомогти Росії. Зараз вони намагаються шантажувати США саме темою України, Росії, що, мовляв, якщо США активно підтримуватимуть Тайвань, постачатимуть зброю Тайваню, то тоді, мовляв, Китай матиме право і можливості для постачання зброї Росії”, — каже Фесенко.

Тоді, за словами політолога, Китай порушить власну позицію.

“Адже Китай же озвучив, нехай не через першу особу, не через лідера КНР Сі Цзіньпіна, а просто через Міністерство закордонних справ, але озвучив свою позицію. Вона формально нейтральна, і така миротворча, дуже абстрактна, розпливчаста, мало реалістична, але формально нейтральна. А якщо Китай підтримуватиме особливо зброєю Росію, то все, ні про який нейтралітет не може і йтися. Але я думаю, що в Китаї все-таки розуміють ризики зближення з Росією, оскільки тоді неминучі санкції проти Китаю, і це створить величезні економічні проблеми для Китаю. Зараз і так не найкраща економічна ситуація після карантину, епідемії COVID-19, а санкції це можуть тільки посилити. Тому я думаю, що Китай поки лякає США, але цю позицію двоїсту і загравання з Росією треба брати до уваги”, — пояснив він.

Фесенко зазначив, що Пекін сам собі може створити проблеми, тому що головні торговельні партнери Китаю — країни Заходу: ЄС і США.

“Йти з ними безпосередньо у військово-політичну конфронтацію це означає самим спровокувати економічну кризу всередині Китаю. Китай зараз багато в чому блефує, він свідомо підіймає ставки в риториці конфронтації зі Сполученими Штатами, а реально йти на якісь дії буде вкрай небезпечно. Це демонстрація м’язів, але не готовність іти на пряму конфронтацію”, — підсумував політолог.

Читайте також: Китай домінує у відносинах із Росією, за нагоди він сам забере все, що потрібно, — політолог

Прямий ефір