Як зараз охороняється Чорнобильська зона і що чекає на росіян у разі повторного наступу, розповів Нєбитов

ЧАЕС. Фото: ngu.gov.ua

У разі повторного наступу ЗС РФ з території Білорусі на територію Київської області легкої “прогулянки” в окупантів не буде. Для захисту області зроблено всі необхідні заходи. Про це сьогодні, 9 березня, в ефірі телеканала FREEДОМ заявив начальник Головного управління Національної поліції в Київській області, генерал Андрій Нєбитов.

Він зазначив, що Національна поліція України до і після 24 лютого 2022 року має абсолютно різний рівень мілітаризації.

“Після 24 лютого в нас уже кожен співробітник поліції має автоматичну зброю закріплену, відповідні засоби захисту, перейшли ми на нове вивчення порядку використання гранатометів, мінометів, гранат тощо. Те, що раніше було невластиво Нацполіції. Наші спецпідрозділи теж посилені, ми зняли деяку легкоброньовану техніку з консервації, вона вже в строю, використовується. Це нам дозволяє використовувати важкі кулемети. Так само ми оснастили і створили спеціальні мобільні групи придушення вогню і підтримки нашої армії, ЗСУ. Усю цю інформацію передали до обласної військової адміністрації, яка своєю чергою вже розраховує сили і засоби, необхідні для захисту нашої області. Тому я впевнений, що легкої ніякої прогулянки, та й взагалі прогулянки вже ніякої по Київській області не буде”, — розповів Нєбитов.

Також глава поліції повідомив, що за останні місяці не було зафіксовано спроб ворожих диверсантів проникнути на територію Київської області.

“Крім того, що, вибачте за вираз, шоркалися вони на території Білорусі вліво, вправо, намагалися там удавати, як у них відбуваються навчання, більше нічого не було. Згідно з останніми інформаціями Генерального штабу, чисельність там цих військ зменшена. Ми готові, ми чекаємо, всі заряджені. Ще навіть ще раз буде проникнення якогось ДРГ, я думаю, це буде їхнє останнє завдання”, — каже він.

Щодо охорони Чорнобильської зони, то, за інформацією глави поліції, від першого дня після деокупації була проведена оперативна нарада в обласній військовій адміністрації, де було намічено шляхи щодо організації спеціальних заходів із захисту цієї зони.

“Крім фортифікаційних споруд, перебування спеціальних підрозділів, окремих нарядів, ми зі свого боку відновили поліцейську діяльність — усі наряди перебувають там на місці. Окремо ми опрацювали питання технічного захисту. І зараз там встановлено дуже серйозні сучасні камери відеоспостереження, які дають змогу нарядам, які перебувають там, і командуванню бачити все на багато кілометрів уперед. Тому ті заходи, які проведено і зараз продовжують проводити, я впевнений, що захистять північ нашої області безпроблемно, якщо навіть Росія захоче йти в повторний наступ”, — резюмував Андрій Нєбитов.

Читайте також: З території Білорусі вивели частину російських військових — про що це може свідчити, пояснив Коваленко

Прямий ефір