У Росії немає можливості вийти за межі Договору про стратегічні наступальні озброєння — деталі від Їжака

Олексій Їжак. Фото: radiosvoboda.org

Призупиненням участі Росії в Договорі про нерозповсюдження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-III) президент РФ Володимир Путін намагався вколоти адміністрацію президента США Джозефа Байдена у відповідь на його візит до Києва. Таку думку сьогодні, 3 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив завідувач сектору національного Інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

Експерт підкреслив, що світ не вірить усій російській риториці, яка стосується ядерного шантажу.

“Що він хотів практично цим досягти? Він хотів вколоти адміністрацію Джозефа Байдена. Саме адміністрація Джозефа Байдена пішла назустріч Росії і продовжила цей договір, хоча попередня адміністрація республіканська не хотіла його продовжувати, не бачила в ньому вже сенсу. І справді, з точки зору кількісних обмежень немає сенсу в цьому договорі… Грубо кажучи, кількість ядерних сил у світі обмежується не паперовими текстами, вона обмежується технологічними та економічними можливостями держави. У Росії немає можливості вийти за межі цього договору фізично”, — зазначив Їжак.

За його словами, в адміністрації Байдена важливим аспектом договору вважали систему прозорості, систему інспекцій та інформаційного обміну про статус ядерних сил.

“Це дійсно важливо з точки зору прозорості, але не критично. І ось тепер, з моєї точки зору, це відповідь на візит Джозефа Байдена до Києва, це спроба його вколоти. Ось ви б хотіли отримати цю прозорість у рамках цього договору, а ми її не дамо тепер… Це такий неприємний ескалаційний крок, який, який примушує Сполучені Штати до якихось консультацій”, — сказав Їжак.

Читайте також: РФ вийшла з Договору про стратегічні наступальні озброєння — наслідки

Йдеться про двосторонній договір між Росією і США про подальше взаємне скорочення арсеналів розгорнутих стратегічних ядерних озброєнь. Документ набув чинності 5 лютого 2011 року. Він передбачає скорочення розгорнутих ядерних боєзарядів до 1 550 одиниць, міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і важких бомбардувальників до 700 одиниць, а також розгорнутих і нерозгорнутих пускових установок до 800 одиниць. Угода, зокрема, зобов’язує сторони обмінюватися інформацією про кількість боєголовок і носіїв. У 2022 році Москва відмовила Вашингтону в інспекціях своїх ядерних об’єктів.

Прямий ефір