Місія МАГАТЕ дає змогу лише трохи згладити ситуацію з тиском Росії на співробітників Запорізької АЕС, — Їжак

Тиск Росії на співробітників Запорізької атомної електростанції залишається, і присутність спостерігачів Міжнародного агентства з атомної енергії дозволяє лише трохи згладити ситуацію. Таку думку сьогодні, 3 березня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив завідувач сектору національного Інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

“Росія дійсно цих людей намагається, так би мовити, “освоїти”, якщо не так жорстко, як крадіжка дітей, то це “освоєння” персоналу й таке силове поглинання в юридичному полі Росії, воно відбувається. Цей тиск, мені здається, залишається, і ніяким чином проблема не буде вирішена до моменту деокупації цієї станції. Зараз можна говорити, мені здається, тільки про те, наскільки можна зробити життя цих людей складнішим або простішим. Ну, ось місія, в принципі, сприяє тому, що життя українського персоналу на цій станції, можливо, трохи краще”, — сказав Їжак.

Він зазначив, що ескалацію загроз навколо АЕС Росія використовує, щоб протидіяти деокупації української території. Також РФ намагається навіяти світу, що контрнаступ України в регіоні провокує ядерну небезпеку.

“Вони намагаються створити громадську думку, що контрнаступ України взагалі загрожує якимись глобальними проблемами, пов’язаними з ядерною безпекою взагалі в цьому регіоні, а можливо, і ширше. І в принципі, поки що незрозуміло, як вони будуть розігрувати цю карту. Але зрозуміло, що ніякого великого значного просування в питанні деокупації станції без військової операції вже не буде. Росіяни не хочуть цього робити й докладають усіх зусиль щодо того, що вони називають “перетравленням” цих територій і населення. Намагаються якимись процедурними методами зробити так, щоб світ звик до того, що цю станцію фізично контролюють росіяни, хоча вони, звичайно, не можуть її запустити й не можуть використовувати. Але контролювати людей та фізичні об’єкти вони зараз можуть”, — сказав експерт.

Він констатував, що процес повернення Запорізької АЕС під юрисдикцію України затягнувся.

“Я особисто не вірю, що можливе дипломатичне рішення без контрнаступу, без деокупації цієї території”, — вважає Їжак.

Читайте також: Окупанти РФ хочуть влаштувати переговорний майданчик на ЗАЕС, — голова Запорізької РВА

Нагадаємо, раніше генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що організація провела ротацію експертів на ЗАЕС. Ротація експертів змогла відбутися тільки з четвертої спроби.

Прямий ефір