Кому вигідний “мирний план” Китаю — розбір від українського дипломата

Олександр Хара. Скріншот: uatv.ua

Представлений Китаєм “мирний план” по суті є позицією КНР щодо так званого мирного врегулювання ситуації в Україні. Таку думку сьогодні, 27 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив дипломат, експерт з питань зовнішньої політики Центру оборонних стратегій Олександр Хара.

Водночас він наголосив, що Китай досі не визнав військову агресію РФ проти України.

“Ми розуміємо, що Китай дивиться на цей конфлікт, на російську агресію, зовсім іншими очима, і він скоріше проросійський, аніж неупереджений і такий, скажімо, незаангажований посередник”, — сказав Хара.

На думку дипломата, така позиція вигідна насамперед самому Китаю, але аж ніяк не Україні.

“Цей документ, позиція Китаю щодо політичного врегулювання “української кризи”, хоча вже 9 років війни загалом, і один рік брутальної війни, геноцидальної війни, триває, — це більше про інтереси Китаю, в принципі, про стосунки Китаю зі Сполученими Штатами більше, аніж, власне, щодо України”, — переконаний Хара.

Він зазначив, що Китай допомагає Росії, купуючи за безцінь російські ресурси та продаючи РФ звичайні товари, включно з тими самими чіпами для оборонної сфери.

“Для них абсолютно невигідно, щоб Росія програла цю війну. Вони не зацікавлені сильно, щоб Росія виграла, але й щоб не програла. З простої причини — всі ресурси Заходу, насамперед Сполучених Штатів, будуть зосереджені на стримуванні Китаю. І тому Сі Цзіньпін розуміє, що зробив велику помилку його молодший партнер Володимир Путін, але він не може його кинути”, — сказав Хара.

На його думку, головне, що стримує Китай, — це не дипломатія і не резолюція Генеральної асамблеї ООН, а втрачена економічна вигода й більша конфронтація зі США.

Нині ж, зазначив дипломат, зусилля Китаю спрямовані на те, щоб заморозити війну і дати можливість Росії відновити свої сили.

Хара також вважає, що факт підтримки Казахстаном “мирного плану” Китаю свідчить про перехід країни з-під російського впливу в сферу впливу КНР. Самостійної позиції щодо України у Казахстану немає, вважає дипломат.

Читайте також: Постачання Пекіном зброї для Москви стане небезпечною помилкою, — Єрмак

Прямий ефір