Російська цензура: що стало відомо завдяки найбільшому витоку в історії Роскомнагляду

Ілюстративний скріншот: uatv.ua.tv

Цензурою російських ЗМІ та інтернет-простору займається велике відомство — Роскомнадзор. Найбільший витік документів пролив світло на те, як відбувається в Росії боротьба з неугодною інформацією про війну і президента РФ Володимира Путіна, а також тотальне стеження за росіянами, інформує FREEДОМ.

Федеральна служба з нагляду у сфері зв’язку, або ж просто Роскомнадзор, діє в Росії з 2008 року. Головне завдання відомства — виконувати функцію регулятора в галузі медіа та перевіряти інформацію на відповідність російському законодавству. Насправді ж Роскомнадзор став таким собі оком державної цензури.

Від початку війни в Україні, а саме ще під час російського вторгнення на Донбас та окупації Криму, російський цензор перетворився на другу, якщо не першу, зброю Москви.

Путінський режим встановлює тотальний контроль над громадянами РФ. Щоб домогтися хоч якогось успіху у війні, Кремль повинен перекрити доступ до всіх “небезпечних” публікацій, а також опозиційних ЗМІ. З цим завданням прекрасно справляється Роскомнадзор. До теперішнього моменту про структуру роботи відомства було відомо не так багато. Однак у листопаді минулого року білоруському угрупованню хакерів “Кіберпартизани” вдалося отримати доступ до внутрішньої мережі. Розслідувачі завантажили понад 2 млн документів, серед яких і листування співробітників.

“У публічній сфері чим відомий Роскомнадзор? Що він займається блокуваннями. Ось це ніби його така публічна функція. Але у нього є ще одна непублічна — це якраз-таки складання звітів про те, який негатив публікують в інтернеті на Путіна, хто публікує і скільки публікує всяких різних матеріалів про нездоров’я Путіна. І такі звіти, як ми з’ясували, надсилають безпосередньо до Генеральної прокуратури, МВС, ФСБ, ФСО”, — розповіла журналістка-розслідувачка Олеся Мароховська.

Ось, наприклад, який вигляд має подібна записка, яку склали за підсумками візиту Путіна до Калінінграда: “Автори іронізували над озвученою Путіним фразою про те, що “працьовитість — це взагалі окремий талант, це не просто, вибачте, гумова попа”. Наголошувалося, що подібне висловлювання, як і решта виступів глави держави, “вже давно не викликають жодних емоцій, крім іспанського сорому”.

До обов’язків співробітників моніторингової групи входить також прогнозування того, які події можуть спровокувати критику в майбутньому. Журналісти виявили, що інформацію про президента співробітники Роскомнагляду шукали за ключовими словами, зокрема “плішивий карлик”, “дід”, “пиня” тощо.

“Ми виявили, що вони стежать за такими важливими моментами, як, наприклад, оголосили мобілізацію або перед оголошенням мобілізації. Вони тут же проводять якісь такі заміри, щоб зрозуміти, наскільки це може спалахнути, а може не спалахнути. Підірвали Кримський міст — те ж саме перевіряють, спалахне — не спалахне”, – зазначила Мароховська.

За час повномасштабної війни російська влада видалила щонайменше 150 тис. публікацій про себе в соцмережах. За ЗМІ та соцмережами також аналізуються настрої на окупованих українських територіях. Неправильну інформацію стирають навіть із пошуковика. Система, наприклад, не покаже користувачеві запити на кшталт “Росія бомбить житлові будинки”, “Росія розстрілює мирних мешканців” або “звірства російських військових у Бучі”. Розслідувачі зазначають, що цікавою є й автоматизація процесу. Програма “Окулус”, на яку виділили майже 60 млн рублів, буде, серед іншого, знаходити образливі картинки і меми про Путіна. Для спрощення стеження за громадянами відомство розробило секретний месенджер, яким користуються співробітники всього силового блоку.

“Це впливає на ухвалення рішень. І як ми бачимо, що саме цього вони і бояться, вони бояться цієї активності, тому вони хочуть її відстежувати і придушувати. Це все їх досить лякає, і вони намагаються вивернутися навиворіт, аби тільки запобігти цьому і якось дізнатися заздалегідь, що може трапитися”, — сказала Мароховська.

Стеження за росіянами буде тільки посилюватися, кажуть експерти. Просто зараз на основі нейромереж Роскомнагляд розробляє відразу кілька систем. Вони розпізнаватимуть обличчя людей на вулиці, виявлятимуть в інтернеті протестні настрої, дискредитацію традиційних цінностей і фейки про президента.

Читайте також: Цифрові технології для стеження — як Кремль вишукує іноагентів (ВІДЕО)

Прямий ефір