На кого спрямована ядерна риторика Путіна і мету пояснив Криштафович

Ілюстративний колаж: svoboda.org

Ядерна риторика Кремля спрямована не стільки на Захід, скільки на внутрішню російську аудиторію. Таку думку сьогодні, 5 лютого, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив директор Центру європейських ініціатив Євген Криштафович.

“Це риторика не стільки для залякування Заходу, скільки для заспокоєння своїх: “Ні-ні, у нас усе під контролем. Ви ж пам’ятаєте, у нас же є ядерна зброя, а в України її немає. І ось ми можемо там застосувати тактичне ядерне озброєння і Захід це так само проковтне”. Але ні”, — сказав він.

За словами Криштафовича, президент РФ Володимир Путін отримав досить серйозний сигнал від своїх західних партнерів по перемовинах, що такі дії будуть остаточною червоною лінією.

“І в разі застосування тактичного ядерного озброєння в Україні по всіх позиціях російської армії на окупованих територіях буде завдано нищівного удару, їх просто перемолотять на порох. І це з дуже багатьох каналів цей сигнал звучав дуже голосно, його чули далеко за межами кремлівського бункера. І мені здається, що вони це теж дуже добре розуміють. Якщо чесно, звичайно, завжди хочеться бачити щось людське навіть у найзапекліших мерзотниках, але мені здається, що Путін навіть за вухом би не почухав, якби він розумів, що йому це минеться безкарно, і він застосував би проти, зокрема, й у східній Україні, у якій живуть люди, які в основному розмовляють із ним однією мовою, він застосував би, звісно, тактичне ядерне озброєння. Але ні. Стримується”, — каже експерт.

Він уточнив, що Путін стримується саме через те, що добре розуміє наслідки.

“Але риторика ця потрібна для того, щоб пояснювати своїм співгромадянам, щоб вони не підняли бунт, розуміючи неминучість, щоб вони якомога пізніше зрозуміли неминучість цієї військової поразки. І ще якийсь час цей режим у Росії (абсолютно історично нонсенс його взагалі існування) проте продовжував правити. Це єдина мета”, — підсумував Євген Криштафович.

Читайте також: Якщо раніше західні еліти сприймали погрози Путіна всерйоз, то з війною проти України всі червоні лінії пройдено, — Криштафович

Прямий ефір