Перший день візиту президентки Єврокомісії до Києва — ключові заяви фон дер Ляєн і Зеленського (ВІДЕО)

Урсула фон дер Ляєн і Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Європейська комісія готує 10-й пакет антиросійських санкцій до річниці повномасштабного вторгнення РФ до України. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час офіційного візиту до Києва сьогодні, 2 лютого. Вона проведе в столиці України два дні. Поїздка розпочалася із зустрічі з президентом Володимиром Зеленським та консультацій щодо виконання Україною зобов’язань як кандидата на членство в ЄС. Завтра глава Єврокомісії візьме участь у саміті Україна — ЄС, повідомляє FREEДОМ.

Перший день Урсули фон дер Ляєн в українській столиці розпочався з візиту до Офісу президента. Напередодні саміту Україна – ЄС Колегія Єврокомісії та представники українського уряду обговорили, як прискорити інтеграцію Києва до європейської родини.

“Сьогодні та завтра ми працюємо з європейськими партнерами саме, я вважаю, заради таких здобутків, заради підготовки наступної фази нашої інтеграції з Євросоюзом, заради посилення нашого захисту від російської агресії, зокрема, це економічні, фінансові, соціальні, енергетичні, гуманітарні питання і, звичайно, заради відбудови України. Пані президент Єврокомісії передала мені сьогодні звіт щодо другої частини опитувальника, який Україна заповнила, здобуваючи кандидатство, я дуже радий, що він такий тонесенький. Це гарна новина”, — сказав президент України.

Євросоюз продовжує підтримувати енергетичну стійкість України, заявила фон дер Ляєн. ЄС уже поставив Києву 20 00 генераторів, обіцяє привезти ще 3 000. Також Єврокомісія шукає спосіб, як забезпечити безперервну подачу електроенергії українським лікарням, школам, пожежним станціям. Окремо українська та європейська сторони шукають шляхи, як у найкоротші терміни відновити українські міста, зруйновані російськими атаками.

“Ми разом у цій боротьбі й ми відбудуємо цю чарівну, прегарну країну разом. І я хочу, щоб відбудова починалася. І зараз ми працюємо над тим, щоб можна було 1 млрд євро дати на початок цього швидкого відновлення одразу. І почати це відновлення — цей мільярд буде перший, але не останній. Далі буде більше. Відбудова — це велика, загальна тема. І тут цілий світ мобілізується — у “Великій сімці” є координаційна платформа. І є рушійна сила — це секретаріат під проводом вашого уряду, від нашої Комісії. Ми маємо міжнародні фінансові установи, які сьогодні готуються надіслати експертів, щоб ми зосередили свої зусилля на економічному відновленні та відбудові”, — розповіла президентка Єврокомісії.

Євросоюз допоможе реформувати українські соціальні інституції. Першою зміною стане скасування дитячих будинків. Їм на заміну прийдуть дитячі будинки сімейного типу.

“Замість наявної у нас системи інтернатів, яка є спадком радянського часу, ми хочемо створити нову систему дитячих будинків сімейного типу, але на системній основі з відкриттям спеціального офісу для розробки цієї великої, важливої для наших діточок реформи. І це не лише, як ми вважаємо, інституційна зміна. Війна підштовхує нас, це важлива цивілізаційна зміна для України. Це зовсім інше ставлення до людини, інше, правильне ставлення до родини, до суспільства загалом”, — поінформував Зеленський.

Не припиняється і фінансова допомога Україні. 2023 рік почався з чергового пакета допомоги від Євросоюзу.

“Ми пообіцяли, що буде стабільна, передбачувана, постійна фінансова підтримка, і ми дотримали слово. Два тижні тому був перший транш 18-мільярдової допомоги у 2023 році. Вся економічна, гуманітарна і військова підтримка ЄС Україні від самого початку вже сягнула 50 млрд євро, і це для нас важливо — важливо забезпечити економіку, стабільність української економіки, енергетичну безпеку”, — повідомила фон дер Ляєн.

Президентка Єврокомісії пообіцяла, що ЄС посилить санкційний тиск на Росію. Уже зараз агресор щодня недоотримує близько 160 млн євро на день через обмеження в торгівлі енергоресурсами.

Читайте також: Україна просуватиметься своїм європейським шляхом, Європа з вами стільки, скільки буде потрібно, — фон дер Ляєн

Прямий ефір