“Валик прийшов до тями, тільки коли його облили водою” — свідчення про злочини РФ щодо українських дітей (ВІДЕО)

Фото: korrespondent.net

Незалежна комісія ООН зафіксувала численні злочини російської армії в Україні. Військові РФ порушують права людини та норми міжнародного гуманітарного права. Комісія підтвердила і факти насильства, зокрема сексуального, щодо дітей, повідомляє FREEДОМ.

14-річний Іван із села Чорнобаївка Херсонської області 9 місяців жив у російській окупації. Разом із сім’єю ховався від обстрілів у підвалі, був поранений. У селі російські окупанти облаштували катівні. Там допитували та били місцевих мешканців. Якось схопили Івана з товаришем.

“Я кричав, намагався вибратися, але було багато солдатів. Надягли мені мішок на голову, і все. Було жахливо. Першого разу дали мені: один раз у голову, по спині, по ногах… Били й мого товариша Валентина. Ударили його по голові. Я почав кричати: “Він же непритомний!”. Потім нас замкнули. Повернулися хвилин за 30-40. Валик прийшов до тями, тільки коли його облили водою”, — розповідає Іван.

Наразі хлопчик разом з іншими дітьми з прифронтових територій проходить реабілітацію у Кам’янці-Подільському Хмельницької області. Історія Івана, на жаль, не унікальна.

“Ми зареєстрували кілька злочинів проти дітей, зокрема широкий спектр сексуального насильства. Ми зафіксували порушення прав дітей, які перебувають у будинках для бездоглядних дітей. Є інформація про передачу дітей з України до Російської Федерації. Вони все ще там”, — повідомила членкиня незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування порушень в Україні Ясмінка Джумхур в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

За задокументованими фактами сексуального насильства проти дітей з боку російських військових вже відкрито кримінальні провадження, триває слідство. За словами правозахисників, реальних випадків набагато більше.

“Скільки насправді епізодів щодо сексуального насильства стосовно наших дітей, на жаль, невідомо. Тому що тема дуже чутлива, болісна. Особливо якщо ми говоримо про дітей-підлітків, то вони не повідомляють, що з ними сталося. Дитина може розкритися через багато часу”, — пояснює заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина.

Через обстріли з боку російської армії від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули 459 дітей. Ще 917 дістали поранення. Це — офіційні дані. Точних відомостей з окупованих російською армією територій немає.

За твердженнями юристів, дії російської армії в Україні мають усі ознаки геноциду. Один із них — незаконна депортація. За даними уповноваженого президента України з прав дитини, російські окупанти вивезли близько 14 тис. маленьких українців із територій, окупованих армією РФ.

“Саме стосовно дітей російською стороною було ухвалено особливі рішення на рівні Путіна у контексті насильницької передачі їх із групи українців до групи росіян. Так звана спрощена процедура надання громадянства українським дітям, які переміщені з окупованих територій. Нам абсолютно точно відомо про те, що дітям надається російське громадянство без їхньої волі”, — зазначає заступниця керівника аналітичного відділу Української Гельсінської спілки з прав людини Аксана Філіпішина.

Кремль, розв’язавши війну проти України, відібрав в українських дітей право на щасливе дитинство, безпечне життя, освіту. Багатьох Росія позбавила дома, батьків, рідних, друзів, здоров’я та навіть життя.

Читайте також: На звільненій території Херсонської області виявлено вже понад 10 облаштованих росіянами катівень, — заступник голови облради

Прямий ефір