З’явилася політична воля для боротьби з клептократією: як війна змінює ставлення до російських грошей, розповіла експертка

Ілюстративне фото: gettyimages.com

У світі відбулися гігантські зміни щодо російських грошей за кордоном. І раніше міжнародна громадськість мала розуміння, що необхідно боротися з фінансами, які недемократичні режими виводять за кордон, проте політична воля з’явилася тільки зараз. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM сказала заступниця виконавчого директора з юридичних питань Transparency International Ukraine Катерина Риженко.

“Було розуміння міжнародної громадськості, що це погано, що якось треба боротися з тим, що гроші осідають у більш демократичних розвинутих країнах, таких як країни Євросоюзу, наприклад. Але ніколи не було достатнього поштовху, щоб щось із цим насправді робити. Ухвалювалися певні закони. Наприклад, у Великій Британії деякі законодавчі норми були ухвалені, як ідентифікувати та конфіскувати такі гроші, у низці інших країн. Але все було ніби тишком-нишком і в крайніх випадках, коли вже виникали якісь конкретні скандали”, — зазначила гостя ефіру.

Поштовхом для реальних дій, за словами Риженко, стала повномасштабна війна РФ проти України.

“Виникла потреба щось терміново робити з російськими грошима за кордоном. Нарешті з’явилася і політична воля, і почався активніший рух у пошуках, як саме можна боротися з російською клептократією, як можна зупиняти потоки російських грошей в інших країнах. Ми рухаємось помалу до рішень. Ті ж санкції — теж показник, що іноземна держава шукає спосіб хоча б зупинити, якщо не конфіскувати, ресурси, які Росія так чи інакше виводить у ці держави”, — коментує представник Transparency International Ukraine.

Вона пояснює, що війна дала поштовх для більш різких рішень на міжнародному рівні щодо уніфікації підходів до російських активів за кордоном. На думку Риженко, посилення боротьби із сумнівними російськими капіталами торкнеться і тих країн, куди російські клептократи тепер замість Європи перенаправляють грошові потоки. Зокрема, Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів та інших. Хоча й не одразу.

“Треба прагнути того, щоб не тільки Європейський Союз займався цим удосконаленням законодавства, але й інші країни, які мають політичну вагу, мають свій вплив. Вони мають показати своїм прикладом, як правильно далі розвивати законодавство, аби ми, не дай боже, у наступному великому міжнародному конфлікті не опинилися у тій самій ситуації”, — сказала Катерина Риженко.

Читайте також: Російські клептократи ховають вкрадені гроші в Туреччині та ОАЕ: причини назвали експерти (ВІДЕО)

Прямий ефір