Будівля трибуналу зводиться: головне у резолюції Європарламенту виокремив правозахисник

Ілюстративне фото: pixabay.com

Ухвалена напередодні резолюція Європарламенту із закликом до створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України — ще одна сходинка у зведенні будівлі правосуддя. Це політичне рішення, після якого питання створення такого трибуналу має перейти безпосередньо у юридичну площину. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив правозахисник, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Крім самого факту ухвалення резолюції, яка була підтримана 472 парламентаріями за всього 19 “проти” та 33 таких, що утрималися, Павличенко звертає увагу на заклик розпочати роботу зі створення трибуналу “без зволікання”.

“Це початок для перших рішень на рівні Європейського Союзу щодо участі у цих процесах”, — зазначив він.

Правозахисник також наголосив, що резолюція “відпасовує м’яча” ще й Організації Об’єднаних Націй, яка також згадується у документі.

“Тепер Організація Об’єднаних Націй може своїм рішенням — це кілька варіантів рішень щодо створення цього трибуналу: закріпити це рішення або на рівні Генасамблеї ООН, або Радбезу ООН. Або цей процес буде повністю реалізовано на рівні Європейського континенту. Це, власне, стає цілком реальним після рішення Європейського парламенту… Це вже початок процесу інституціоналізації трибуналу з питань агресії. Думаю, що наступні кроки незабаром зроблять. Це питання кількох місяців”, — вважає виконавчий директор Української Гельсінської спілки.

Він наголосив: зараз ухвалено політичне рішення, але наступний крок — “перенесення політичного рішення в юридичну площину”.

Павліченко звертає увагу, що суд з розслідування агресії РФ буде не першим на Європейському континенті: були Нюрнберзький трибунал і трибунал щодо колишньої Югославії. Це — результативні приклади. Досвід анулювання імунітету юридична практика також має.

“Дуже чітко було сказано у заяві європейських парламентаріїв про те, що таке рішення Європейського парламенту є одночасно і сигналом Путіну, і Лукашенку, і їхнім пособникам про те, що вони перебувають у фокусі розгляду цього міжнародного трибуналу, який буде створено, й уникнути переслідування та покарання їм не вдасться”, — наголосив Олександр Павличенко.

Читайте також: Резолюцію про створення трибуналу за злочин агресії РФ проти України ухвалив Європарламент

Прямий ефір