Імпорт, доходи населення, ВВП — російська економіка зазнала втрат до кінця 2022 року (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: gettyimages.com

У нинішньому 2022 році російська економіка зазнала чимало нищівних ударів, які стали відповіддю цивілізованого світу на повномасштабну агресію РФ проти України. Санкції, відхід іноземних компаній з ринку, заморожування міжнародних резервів, знецінення рубля, повідомляє FREEДОМ.

Російський імпорт. Уже в березні імпорт із країн, на які припадає 3/4 зовнішньої торгівлі Росії, упав на понад 40% порівняно з березнем 2021 року, підрахували аналітики європейського дослідницького центру Bruegel. У квітні обвал імпорту продовжився. За різними оцінками, він становив уже від 50 до 80%. Точних даних немає досі: одразу після 24 лютого РФ припинила публікувати свою торговельну статистику.

Доходи росіян. Статистичний показник, за яким заведено судити про те, як змінюється рівень життя росіян, — реальні наявні доходи, тобто доходи за вирахуванням обов’язкових платежів і з поправкою на інфляцію. За даними Росстату, за 9 місяців 2022 року реальний прибуток громадян РФ скоротився на 1,7% порівняно з тим самим періодом торік. За підсумками 2022 року Мінекономрозвитку очікує скорочення на 2,2% — це небагато в контексті інших нещодавніх криз у російській економіці.

ВВП Росії. У вересні 2022 року падіння валового внутрішнього продукту Росії, за оцінкою Мінекономрозвитку РФ, становило 4,5% у річному вимірі після падіння на 3,5% у серпні. Про це пише “Интерфакс” із посиланням на огляд Мінекономрозвитку РФ “Про поточну ситуацію в економіці”. Зазначається, що в липні зафіксували падіння ВВП на 3,9% у річному вимірі, у червні — на 5,1%, у травні — на 3,9%, у квітні — на 3,3%, зростання на 1,5% у березні, на 4,0% — у лютому і 5,9% — у січні.

Читайте також: Бідність, інфляція та економічна криза: наслідки війни для РФ проаналізували експерти

Нагадаємо, завдяки зовнішній підтримці та виваженій економічній політиці уряду України та Національного банку, у країні, в якій 11-й місяць триває війна, вдалося зберегти керованість економіки. Економісти прогнозують, що за підсумками року падіння реального ВВП в Україні, найімовірніше, не перевищить 35%. У надзвичайно складних умовах критичні видатки українського бюджету на оборону, соціальний захист, заробітні плати та інші необхідні статті профінансовано в повному обсязі.

Прямий ефір