РФ може використати галас про уявну загрозу з боку України, щоб розмістити ядерні ракети в Білорусі, — Вячорка

Білорусь. Фото: uatv.ua

Росії не потрібна провокація, щоб почати чергову атаку на українську територію із залученням білоруських військ. Таку думку сьогодні, 23 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив журналіст, політичний діяч Білорусі, радник Світлани Тихановської Франак Вячорка.

“Щоб почати чергову атаку на українську територію, щоб втягнути білоруські війська, їм не потрібна “вагнерівська” провокація. Звісно, їм це знадобиться для піару, щоб потім Боррелю і Байдену сказати: “Так це не ми напали, а вони напали, тут підірвали нафтобазу”. Але насправді такої потреби немає. Це вже не вперше така інформація зливалася, що буде провокація на ядерній станції, потім у Мінську, а потім на кордоні з Україною. Нічого цього не відбувалося. Можливо, вони шукатимуть якийсь “казус беллі”, але тільки в тому випадку, коли будуть готові одразу наступати. Коли зараз роблять таку провокацію, то, значить, уже наступного дня потрібна блискавична реакція. А в них немає ні живої сили, ні техніки”, — вважає Вячорка.

Він також зазначив, що три райони Гомельської області, які межують з Україною, закрили, щоб білоруси не могли фіксувати переміщення техніки.

“Це означає, що вони, можливо, розробляють якісь нові місця для військових баз, для розміщення військової техніки і вибудовування мобільних військових госпіталів. Також у нас є інформація, що почастішали розмови про розміщення ядерної зброї, і можливе розконсервування баз, де зберігалися ядерні ракети до 90-х років, коли за Будапештським меморандумом Білорусь віддала ракети. Тут теж треба бути уважними, вони можуть використати весь цей галас і цю уявну загрозу з боку України, щоб розмістити ядерні ракети на білоруській території. Мовляв, це гарантія безпеки, що Україна і НАТО не нападуть. І дуже важливо, щоб Захід був до цього готовий і послав чіткий сигнал, що це неприпустимо, і якщо це станеться, і на Лукашенка, і на Путіна чекають найжорсткіші санкції”, — сказав Вячорка.

Читайте також: Скільки часу знадобиться Москві та Мінську, аби зібрати ресурси для наступу на Україну, оцінив Вячорка (ВІДЕО)

Прямий ефір