Путін уперше за 10 років не дасть великої пресконференції — причини назвав Яковенко

Володимир Путін. Фото: pravda.com.ua

Скасування щорічної пресконференції президента РФ Володимира Путіна не обов’язково пов’язане з невдоволенням у країні, що наростає. Аналіз минулого року, підбиття підсумків і плани на наступний для глави Кремля зараз болючі і неприємні. І будь-який виступ Путіна буде виступом ганьби. Таку думку сьогодні, 13 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив російський журналіст, соціолог Ігор Яковенко.

Так він прокоментував висновки британської розвідки.

“Я не впевнений у тому, що права британська розвідка про те, що там бояться якихось гострих питань… головне, не впевнений у цьому висновку, не дуже зрозуміло, звідки він узявся, що це скасування свідчить про те, що в Росії наростає невдоволення. Про те, що в Росії наростає невдоволення, це один висновок, теж у мене немає 100% впевненості, що він справедливий. А є другий висновок, що скасування пресконференції пов’язане з невдоволенням, що наростає. Це така складна конструкція, яка мене не дуже переконує”, — сказав він.

За словами журналіста, суть скасування і причина скасування дуже прості. Путіну похвалитися відверто нічим, тому що успіхів немає.

“Скасування цілої низки речей, які загалом складаються в такі передноворічні ритуали, вже досить багаторічні. Це велика пресконференція, це прийом, це послання президента Федеральним зборам. Путін це всього чого зараз не робить. І пов’язано це з, мені здається, досить простою річчю. Усі ці передноворічні ритуали, вони являють собою аналіз року, що минув, і погляд у наступний рік — проводи року, що минув, 2022-го і заглядаючи у 2023 рік. І ось і те, і інше для Путіна зараз надзвичайно болісно і неприємно. Не тому, що йому хтось запитання ставитиме. Ну, які там запитання? Там просто все це може бути дуже відрежисовано. Йому поставлять запитання: яким чином, як йому вдається в такі короткі терміни ухвалювати такі геніальні рішення? І будуть запитання, наприклад, про стан здоров’я його песика або ще щось у цьому роді. Подібного роду запитання вони постійно існують. Тож тут не запитання становлять небезпеку, а сам зміст путінського аналізу. Тому що, ось що можна сказати про підсумки 2022 року, якщо спробувати знайти в цих підсумках щось позитивне. Але Путін, зокрема, як досягнення, ось він, так би мовити, із соколом подружився”, — каже Яковенко.

На його думку, є дві події 2022 року, якими Путін дійсно може похвалитися.

“Є більш суттєві досягнення. Їх насправді два всього — це героїчне захоплення в полон єнота. І друге — це вбивство міністра закордонних справ Білорусі. Ось це два серйозних досягнення, якими Путін може похвалитися. Він тут якось похвалився тим, що Росія приросла чотирма регіонами, але тут є певна проблема. Річ у тім, що в момент підбиття підсумків до пресконференції, яку скасовано або ще чогось, може так статися, що коли Путін доповідатиме, то жодних цих чотирьох регіонів не буде приєднаних. І мало того, ще якісь регіони, які раніше були окуповані, вони теж виявляться звільнені українською армією. Тому доповідати-то нічого. Успіхів-то немає ніяких. Просто говорити про якісь уявні зовсім успіхи… Ну так, це Путін неодноразово робить. Він може розповісти про те, що Росія воює з усім світом героїчно тощо. Але успіхів то немає. Тому це вільно чи мимоволі призведе до того, що доповідь на цій пресконференції і взагалі будь-який виступ підсумковий Путіна, він буде виступом ганьби так чи інакше”, — заявив Яковенко.

Крім того, зазначає журналіст, зазираючи у 2023 рік, Путін бачить там військову поразку, розпад Росії і спецтрибунал — про ці неприємні речі говорити йому не хочеться.

“А ще більш небезпечна історія — це заглядання у 2023 рік і що там може побачити Путін? Які там події на нього чекають? Мені здається, це ще більш небезпечна штука. Цього не можна уникнути. Будь-яка така пресконференція, і навіть більше, навіть саме ось це послання Федеральним зборам, воно так чи інакше буде пов’язувати з 2023 роком. І що там на Путіна чекає? Ось тільки що, вчора на G7 було сказано про те, що Путін обов’язково нестиме персональну відповідальність за злочини, вчинені в Україні. Вдивляючись у 2023 рік, Путін бачить цілком можливий міжнародний трибунал. Путін там бачить цілком очевидну поразку у війні. Путін бачить можливий розпад Росії. Ось про це він буде говорити? Зрозуміло, що ні. Зрозуміло, що Путін хоче заплющити очі, і сказати: “Час стій!”. Спробувати якимось чином уникнути ось цього ось настання вкрай неприємного для нього 2023 року. Ну, оскільки це неможливо, то можна хоча б скасувати велику пресконференцію”, — сказав Яковенко.

Щодо послання до Федеральних зборів, то, як вважає журналіст, його навряд чи скасують, його буде перенесено. Законодавців не можна залишати без нагляду. Послання Путіна до Федеральних зборів відбудеться, найімовірніше, на початку майбутнього року, але нових ідей там не передбачається.

“Путін, найімовірніше, якось збереться з силами, з думками, його приведуть до ладу, відмиють, прокапають якимись речовинами і поставлять у стрій, і щось він скаже, кудись він пошле. Найімовірніше, це буде така рутинна історія, що з часів динозаврів Росію кривдили, Росія сьогодні воює з усім світом, і врешті-решт обов’язково переможе, бо вона свята, нею керує бог. Приблизно такий текст, я не ручаюся за дослівно її зміст, Путін видасть як послання Федеральним зборам. Я не думаю, що будуть якісь нові ідеї”, — пояснює Ігор Яковенко.

Разом із цим, на тлі деяких можливих відставок, Путін не відмовиться від Лаврова, Шойгу і Герасимова, адже їхня відставка означатиме для нього визнання своєї поразки, зазначає журналіст.

Читайте також: Венесуела, Сирія чи Китай: чи врятує “Ноїв ковчег” Путіна від Гааги — огляд думок

Як повідомлялося раніше, лідери країн “Великої сімки” (G7) засудили ракетні удари Росії по цивільній критичній інфраструктурі України, назвавши їх воєнними злочинами, і запевнили: в підсумку агресор буде змушений заплатити за її відновлення.

Прямий ефір