Путін не має іншої іграшки, окрім як сильно згнилий ядерний арсенал Росії, який досі є небезпечним, — Їжак

Ілюстративний колаж: tsn.ua

У Росії є 6 тисяч ядерних боєголовок, проте далеко не всі з них у робочому стані. Але навіть 10% від кількості достатньо, щоб відкинути іншу державу на один цикл розвитку назад. Про це сьогодні, 12 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав завідувач сектору Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

Ядерний арсенал Росії ще радянського зразка.

“Проблема в тому, що навіть якщо в робочому стані 10%, цього багато. 6 тисяч боєприпасів — це багато, це можна повернути велику країну на один цикл розвитку, повернути в минуле і дуже сильно зруйнувати інфраструктуру. Це серйозно. Тому існування ядерної зброї не конспірологія. Тому завжди, коли хтось щось заявляє про ядерну зброю, весь світ це сприймає серйозно. І Путін на цьому постійно грає. Все менше і менше Росію сприймають серйозно, але продовжують завжди уважно ставитися до всіх заяв щодо ядерної зброї”, — сказав він.

Їжак констатував, що поки Путін перебуває при владі, час від часу будуть такі рецидиви, повернення.

“Так, вони входять поступово в коридори, якщо порівняти з тими його грізними заявами, які він робив у день, але це був запис, але в день нападу на Україну, в цьому циклі, в лютому, він буквально говорив, що якщо хтось Україні допомагатиме, то чекайте на ядерний удар. Потім були пояснення, потім були меседжі самого Путіна, що він припинить право сам існувати на цій землі, перетвориться на терориста. Усе це було сказано. Потім уже восени Китай та Індія донесли ті самі меседжі, що це абсолютно неприйнятно, і Росія втратить і особисто Путін будь-яку підтримку, і тікати їм буде нікуди”, — каже експерт.

Проте, зазначив Їжак, Путін час від часу повертається до ядерного шантажу.

“Перед тим, як зробити ці заяви з приводу ядерної зброї, Росія зробила ще один такий незрозумілий демарш — регулярні консультації, які проводять за договором СНО-III або New START, Росія без пояснення причин їх скасувала, перенесла на пізніший термін. Хоча питання там обговорювалося не першорядне, проте, такі кроки свідчать про те, що особисто Путін не має іншої іграшки, окрім як гратися з цим ядерним арсеналом, який дуже згнив, але який все ще є небезпечним”, — додав завідувач сектору Національного інституту стратегічних досліджень.

Разом із цим, за його словами, віддати наказ на ядерний удар ще не означає, що він буде виконаний. Так він відповів на запитання — що може стати критичним моментом, коли буде ухвалено рішення РФ використати ядерну тактичну зброю?

“Загроза втрати влади і загроза того, що завтра його (Путіна, — ред.) прийдуть і задушать, а в такому разі сьогодні він може зважитися віддати якийсь наказ, хоча не обов’язково його буде виконано. Путін, скільки б він не прожив, він хоче жити. І єдине, заради чого він піде на такий крок, це заради власного життя, власної влади, яка вже невіддільна від його життя”, — резюмував Олексій Їжак.

Зазначимо, що міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що Росія модернізує і розширює свій ядерний арсенал. Таку заяву він зробив на тлі того, що Путін допустив включення концепції превентивного ядерного удару в російську військову доктрину. Остін висловив занепокоєння такими діями РФ і закликав Кремль дотримуватися обов’язків ядерних держав і уникати подібних провокацій.

Читайте також: Щоб забути про ядерну кнопку, Путін має усвідомити поразку в Україні — думка

Нагадаємо, раніше Їжак розповів, що кількість ядерної зброї у світі скорочується. Але Росія вносить елемент дестабілізації тим, що не утилізує свої боєголовки. Ще один такий елемент — Китай.

Прямий ефір