Ворожий тил відсунуто на сотні км углиб Росії: як ЗСУ нарощують можливості (ВІДЕО)

Наслідки ураження місць скупчення окупантів у Мелітополі. Скриншот: t.me/ivan_fedorov_melitopol

Серія вибухів в окупованому російською армією Мелітополі Запорізької області, за словами міського голови Івана Федорова, спричинила загибель близько 200 окупантів. Тих, хто отримав поранення, відвезли до лікарень анексованого Криму. Новини про атаки на військові об’єкти РФ з’являються регулярно: тил російської армії відсунувся на сотні кілометрів углиб Росії, повідомляє FREEДОМ.

Сучасні реактивні системи залпового вогню, на думку експертів, змінили перебіг російсько-української війни. За допомогою систем “Хаймарс” (HIMARS) Збройні сили України, починаючи з літа, знищили десятки російських тилових складів з боєприпасами та баз окупантів. Ось лише кілька прикладів:

  • 14 серпня удару було завдано по базі ПВК “Вагнер” у місті Попасна Луганської області. За даними голови обласної військової адміністрації Сергія Гайдая, було вбито понад сотню бойовиків. Російська сторона кількість “200-х” не озвучила;
  • 26 серпня у місті Кадіївка (раніше Стаханов) Луганської області українські військові знищили базу росіян у готелі “Донбас”. Окупаційна влада про втрати традиційно не сказала жодного слова. За словами ж Гайдая, було ліквідовано близько 200 військових повітряно-десантних військ Росії;
  • 25 вересня в тоді ще окупованому російською армією місті Херсон удару зазнав готель у центрі, де перебували представники окупаційної влади регіону та російські пропагандисти.

Велика географія “хлопков”, як російські медійники називають вибухи, і в тимчасово окупованому Криму. Сімферополь, Севастополь, Джанкой, Балаклава, Євпаторія, Армянськ, Керч, Феодосія — це не повний список населених пунктів півострова, де було знищено чи пошкоджено військові об’єкти. Російська сторона нарікає на порушення техніки безпеки або звинувачує в обстрілах українську армію. Але єдиний удар, відповідальність за який взяли на себе Збройні сили України, — атака по летовищу в Саках.

“Завдяки віддаленості громадяни Росії не так болісно сприймають втрати, невдачі, а головне — ціну цієї війни у всіх її сенсах. Переконливим прикладом правильності такого підходу цього року стали успішні зусилля Збройних сил України з фізичного перенесення бойових дій на тимчасово окуповану територію АР Крим. Йдеться про серію успішних ракетних ударів по кримських авіабазах противника, насамперед по аеродрому “Саки”. Завдання Збройних сил України на 2023 рік — зробити для росіян і на інших окупованих територіях ці відчуття гострішими, природнішими і цілком відчутними, незважаючи на значну відстань цілей”, — йдеться у спільній статті головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з національної безпеки, оборони та розвідки Михайла Забродського.

Минулого понеділка, 5 грудня, вперше за час повномасштабної війни атаки зазнали російські військові об’єкти в глибокому тилу: аеродром “Дягілєво” в Рязані і “Енгельс” в Саратовській області. Вони розташоввні на відстані 500 та 700 км від українського кордону. Військові експерти називають це початком нового етапу війни. Удари по аеродромах особливо болючі для Росії: стратегічна авіація стала вразливою до зльоту, а ілюзія безпеки глибокого тилу зникла.

“Ні про яку ескалацію не може йтися. У нас оборонна війна. Ми захищаємось. Сьогодні багато голосів про те, що варто дати можливість українцям завдавати ударів по цілям у глибині Російської Федерації, наприклад, Каспію, звідки обстрілюють нашу енергетичну інфраструктуру, по інших об’єктах.”, — коментує військовий експерт Олександр Білецький.

Починаючи повномасштабне вторгнення, Кремль взагалі не замислювався про можливість війни на своїй території. Сьогодні ж російські військові дедалі частіше гинуть не на фронті, а в тилу. Експерти стверджують, що можливості українських військових вражати противника зросли, і тепер глибокий тил російської армії, тобто зона її безпеки, відсунувся ще на сотні кілометрів.

Читайте також: База “Енгельс-2” — єдина в РФ для обслуговування бомбардувальників Ту-160: шкоду від атаки дронів оцінив експерт (ВІДЕО)

Прямий ефір