Іран може вийти з конфронтації з Україною через масові протести, — експерт (ВІДЕО)

Прапор Ірану. Фото: ukrinform.ua

У країні виникла глибока політична криза, для спроби її вирішення владі потрібно зосередитись на розв’язанні внутрішніх проблем. А це, своєю чергою, створює можливості для виходу Ірану з конфронтації з Україною. Таку думку сьогодні, 1 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

“Керівні групи Ірану — це клани, і там немає єдиної думки. Чим далі, тим більше суперечностей і відповідно різних точок зору на шляху виходу із ситуації. Усередині керівних одиниць є напруга, про це може свідчити безліч сигналів, які надходять з Ірану”, — сказав він.

Прикладом таких сигналів експерт назвав заяву племінниці вищого лідера Ірану аятола Алі Хаменеї із закликом розірвати зв’язки із владою Ірану. Фаріда Морадхані була заарештована після запису відеозвернення до світової спільноти.

“В Ірані ще свіжі події 50-річної давнини, події Ісламської революції та всього, що цьому передувало. Провести паралелі не важко, вони можуть побачити, що події теперішнього часу та події тоді — вкрай схожі. Це означає, що загроза для владущого класу є серйозною, і просто репресіями зупинити ці протести практично неможливо. Ситуація не влаштовує значні верстви суспільства, виникла системна та глибока політична криза всередині Ірану, тому для її подолання вони мають сконцентруватися насамперед на розв’язанні внутрішніх проблем. І це створює можливість для виходу Ірану з конфронтації з Україною, такі шанси є”, — наголосив Ігор Семиволос.

Читайте також: Іран разом із Росією має відповідати за геноцид українців, — Подоляк (ВІДЕО)

Нагадаємо, в Ірані з 16 вересня 2022 року тривають протести проти влади аятол і за демократизацію країни. Акції охоплюють багато регіонів країни.

Читайте також: Іран починає гальмувати постачання озброєння Росії — експерт розповів про причини

Прямий ефір