Пропагандисти Кремля згодовують росіянам ідеї про війну в Україні, які ті самі хочуть чути, — опозиційний політик

Ілюстративне фото: dw.com

Пропагандистам президента РФ Володимира Путіна вдалося загнати країну в ситуацію, архетипову для Радянського Союзу — у ситуацію визвольної війни, за повної відсутності ворогів. А також вони згодовують росіянам ті ідеї, які самі росіяни хочуть чути. Про це сьогодні, 6 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив російський опозиційний політик Леонід Гозман.

На його думку, росіяни виправдовують загарбницьку війну проти України необхідністю оборони, конструктом “у нас не було іншого виходу”.

“Нас оточують вороги, вони на нас нападають, а ми захищаємося”. Річ у тім, що до реальних війн це мало дуже віддалене відношення. Наприклад, коли на Радянський Союз напав Гітлер, то, загалом, цей період Другої світової війни, який у нас називається Великою вітчизняною, він був справді, принаймні до останніх місяців, самозахистом. У якому брали участь усі абсолютно ваші героїчні солдати теж. А, наприклад, на Фінляндію Радянський Союз напав сам. Проте все одно була начебто оборона. Ось завжди оборона. І зараз дуже багато людей у Росії, і це пояснює їхню підтримку, їхню поведінку та інше, вважають, що “на нас напали”. Не дуже зрозуміло, хто на вас напав. Чи то ви, чи то НАТО, швидше все-таки “НАТО на нас напало”. “Воно напало на нас якимось таємничим чином на вашій території, де нас не було. Але, тим не менш, воно змогло це зробити”. “Проти нас зараз весь світ. Ми воюємо проти всього світу”. Ось уся ця параноїдальна ахінея, вона у свідомості дуже багатьох людей у нас. Тому, коли люди їм кажуть: “Ось, дивись, який жах, що ж вони творять? Там бомбардування міст, там ще щось”. А у відповідь усі кажуть: “Навіщо ж вони на нас напали? Ми ж змушені захищатися, куди нам діватися? У нас не було виходу””, — сказав Гозман.

Політик зазначив, що теза “у нас не було виходу, нам нічого було робити” — це найуспішніша пропагандистська теза Путіна за всю війну.

“Цей конструкт більш вагомий, ніж усі інші. Я дуже боюся, що він не зникне. Тобто я впевнений, що він не зникне автоматично. Тоді, коли приберуть цей огидний наркотик (пропаганди, — ред.) і люди перестануть його отримувати, він на якийсь час залишиться. Це велика робота має бути попереду”, — вважає Гозман.

За його словами, журналісти “особливого призначення”, так звані воєнкори, які поширюють пропаганду в Telegram, для Кремля зараз — передовий загін, інформаційний спецназ, що виконує особливо важливі завдання.

“Не треба плутати причину з наслідком. Ці так звані воєнкори стали популярними не тільки і не стільки тому, що вони так чудово щось таке пишуть, викладають там такими зрозумілими словами зі зрозумілими емоціями тощо. А тому, що люди хочуть отримувати таку картину. Тобто популярною є та програма інформаційно-пропагандистська, яка підтверджує вашу картину світу, яка говорить те, що ви хочете чути. І люди хочуть чути, що “злісні українці напали на нас”. “Це ви на нас напали”. “І оскільки ви на нас напали, отже, ми у своєму праві, отже, ми, врешті-решт, переможемо. Так, у нас, звісно, є проблеми, безлад, тупі генерали, ще щось, але ми все одно переможемо, тому що наша за нами правда”. Люди хочуть це чути. І тому зросла аудиторія цих Telegram-каналів. А “воєнкори” виконують завдання Кремля”, — резюмував Леонід Гозман.

Читайте також: Західні політики відверто висміюють пропаганду Кремля — деталі (ВІДЕО)

Раніше Гозман висловив думку, що усі пропагандисти Кремля після 24 лютого — повномасштабного вторгнення Росії до України — стали воєнними злочинцями. До 24 лютого можна було по-різному говорити. А злоба, що вилітає з них, є щирою.

Прямий ефір