Вибори до Конгресу США — позиції кандидатів щодо допомоги Україні у протистоянні російській агресії (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Проміжні вибори до Палати представників США стартують у вівторок, 8 листопада. Американці обиратимуть конгресменів, сенаторів, губернаторів і членів законодавчих зборів штатів. Достроково проголосували вже понад 35 млн виборців. Президент США Джозеф Байден заявив, що на цих виборах вирішиться доля демократії, повідомляє FREEДОМ.

Результати виборів можуть серйозно вплинути на політику адміністрації президента Байдена. Аналітики говорять про те, що республіканці цілком можуть взяти більшість у Палаті представників, а можливо і в Сенаті. А це фактично означає, що Республіканська партія зможе блокувати законодавчий порядок денний Демократичної. Демократ Байден, коментуючи шанси своєї партії, сказав, що “налаштований оптимістично”.

“Думаю, цього разу ми виграємо. Я дуже добре оцінюю наші шанси. Ми збираємося зберегти Сенат. Я думаю, що у нас є шанс перемогти і в Палаті представників”, — висловив упевненість Байден.

Можлива перемога республіканців вплине на політичний курс щодо абортів, виборчих прав, боротьби з економічними наслідками пандемії COVID-19 і, цілком можливо, на допомогу Україні в протистоянні російській агресії. Лідер меншості в Палаті представників Кевін Маккарті в жовтні заявив, що американські виборці не “виписуватимуть порожній — тобто без зазначення суми — чек Києву”. Конгресвумен із Джорджії Марджорі Тейлор Грін — республіканка і прихильниця Трампа — була ще категоричнішою.

“Демократи відчинили наш кордон навстіж, але єдиний кордон, який їх хвилює, — це Україна, а не південна частина Америки. За республіканців Україні не дістанеться ні цента! Наша країна важливіша”, — заявила Грін.

Але позиція цих конгресменів не є єдиною для всіх республіканців. Навпаки, США підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно і результати виборів на це не вплинуть, заявляють і сенатори, і адміністрація Байдена.

“Я впевнений, що двопартійна потужна американська підтримка боротьби українського народу продовжиться в Конгресі. Сполучені Штати вже давно є нацією, яка бореться за свободу. І це найважливіша боротьба за свободу в сучасному світі”, — сказав сенатор США від Демократичної партії Кріс Кунс.

“Очевидно, що те, що відбувається тут, в Україні, — це те, на чому повинні зосередитися республіканці, тому що в інтересах нашої національної безпеки, щоб Росія не домоглася успіху. Інакше ми житимемо в набагато небезпечнішому і нестабільнішому світі”, — вважає сенатор США від Республіканської партії Роб Потман.

“Допомога залишається непорушною, саме так думає і президент Байден. Буде підтримка України у вигляді тих чи інших ресурсів”, — запевнив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Відкритим залишається питання про те, чи вплине на вибір американських виборців війна в Україні та масштаби нинішньої підтримки чинного уряду.

Результати виборів будуть не скоро. Наприклад, у Джорджії може бути проведено другий тур, адже там є кандидати від Лібертаріанської партії. І тур відбудеться не раніше грудня. І лише після стане зрозуміло, яка партія отримає більшість у Сенаті.

Багато американців голосують достроково і поштою. Станом на 4 листопада проголосували вже понад 35 млн громадян. Публічні дебати між кандидатами тривають.

Як вважають аналітики, якщо республіканці візьмуть більшість у Палаті представників і в Сенаті, Дональд Трамп отримає серйозні шанси знову повернутися до Білого дому. Трамп, який публічно критикує Байдена за те, що той нібито допустив напад Росії на Україну і радить Києву відмовитися від Криму, найімовірніше висуне свою кандидатуру. Байден теж заявив, що піде на другий термін. Експерти очікують, що ближче до виборів на арені з’являться й інші кандидати в президенти США.

Читайте також: У США розгорнулася напружена боротьба за місця в Конгресі — ситуація за тиждень до виборів (ВІДЕО)

Нагадаємо, одразу кілька американських політиків, які цього тижня відвідали Київ, заявили, що Сполучені Штати завжди будуть надійним партнером для України. Вашингтон оголосив про новий пакет військової допомоги, а на зустрічі міністрів закордонних справ G7 у Німеччині союзники розробили новий механізм координації щодо підтримки енергетичної сфери України.

Прямий ефір