Енергетичний “Рамштайн” та новий пакет військової допомоги: США не припиняють підтримку України (ВІДЕО)

Пресконференція Саллівана та Єрмака у Києві. Фото: president.gov.ua

Сполучені Штати завжди будуть надійним партнером для України — заявили одразу кілька американських політиків, які цього тижня відвідали Київ. Вашингтон оголосив про новий пакет військової допомоги, а на зустрічі міністрів закордонних справ G7 у Німеччині союзники розробили новий механізм координації щодо підтримки енергетичної сфери України, інформує FREEДОМ.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван у Києві заявив, що хотів переконатися в тому, що Штати надають Україні все необхідне для звільнення територій.

“Не моя справа оцінювати ситуацію на полі бою. Моє завдання — переконатися, що ми надаємо Україні те, чого вона потребує, щоб це сталося… Я сьогодні знову перепитав, що необхідно, і я впевнений, що ми зможемо надати те, що необхідно для цієї битви”, — сказав він.

І зазначив, що переговори з Росією можливі лише за повної деокупації України.

“Якщо ви подивитеся заяви різних російських посадових осіб, вони починаються з того, що Росія залишає за собою території, які вона анексувала. Як на мене, це неприйнятно. Це є неприйнятним відповідно до Статуту ООН, який не дозволяє захоплювати території силою. Росія розпочала війну, і вона її може легко зупинити, припинивши окупацію. І саме це вона має зробити на наш погляд”, — резюмував Салліван.

Київ також днями відвідали американські сенатори: республіканець Роб Портман та демократ Кріс Кунс. Вони пообіцяли, що двопартійна підтримка України буде непохитною і продовжиться після проміжних виборів до Конгресу.

“Мій візит до Києва підтвердив, що ми не можемо покинути український народ, який певною мірою зіткнувся з найважчим випробуванням цієї війни”, — сказав Кріс Кунс, член Демократичної партії в Конгресі США, сенатор США від штату Делавер.

У підтримці України запевнив і Роб Портман

“Українську силу духу щодня видно на полі бою, де українські Збройні сили продовжують відвойовувати територію. На зустрічі з Володимиром Зеленським я сказав, що США мають залишатися прихильними до допомоги Україні у перемозі. Я вважаю, що українська перемога необхідна для підтвердження важливості суверенітету вільних націй та важливості дотримання міжнародного права у всьому світі”, — зазначив він.

Координатор Ради національної безпеки США Джон Кірбі вважає, що ця війна могла б закінчитися вже сьогодні, якби Путін ухвалив правильне рішення.

“Росія демонструє всі ознаки того, що вона хоче продовжувати цю війну та вбивати ні в чому не винних українців. І тому США мають зробити все, що в наших силах, і допомогти українцям захиститися від цих загроз… Ми продовжуємо обговорювати — які ще ефективніші системи ми можемо поставити, щоб допомогти українцям збивати безпілотники та крилаті ракети, які російські війська продовжують використовувати проти цивільної інфраструктури України”, — заявив Кірбі в інтерв’ю “Голосу Америки”.

Міністри закордонних справ країн G7 на зустрічі в Німеччині створили новий механізм координації — за прикладом “Рамштайну”, лише в енергетичній сфері, повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен.

“Ми разом реагуємо на останні ескалації з боку Росії та твердо стоїмо на позиції України. Щодо інфраструктури, “Велика сімка” домовилася про створення нової координаційної групи для допомоги у ремонті, відновленні та захисті енергосистеми України, тієї самої енергосистеми, з якою президент Путін жорстоко поводиться. І ми приділяємо більше уваги нашій підтримці безпеки, щоб допомогти Україні захиститись від цих атак, посилити протиповітряну оборону та наростити оборонне виробництво”, — заявив Блінкен.

Також стало відомо про новий пакет військової допомоги від США на суму 400 млн. дол. До нього увійшли системи протиповітряної оборони Hawk (“Хоук”), 250 бронетранспортерів, 40 бронекатерів і 1 100 безпілотників Phoenix Ghost, а також 90 танків Т-72 з Чехії, які спільно модернізують США та Нідерланди.

Читайте також: Київ відповідально ставиться до постачання зброї від США — партнери підтверджують факт (ВІДЕО)

Нагадаємо, 4 листопада з одноденним візитом до Києва прибув радник президента Сполучених Штатів Америки з питань національної безпеки Джейк Салліван. 

Прямий ефір