Київ відповідально ставиться до постачання зброї від США — партнери підтверджують факт (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Рівень звітності щодо використання партнерського озброєння Україною “безпрецедентний”. Особливо для воєнного часу та масштабів бойових дій. Про це заявив під час візиту до Києва сенатор США Роб Портман. Жодного випадку зловживань — про це говорять і американські військові, і офіційний Вашингтон, і міжнародні установи, які також стежать за фінансовою та мілітарною допомогою, інформує FREEДОМ.

“У нас є компанія, яка спостерігає за використанням грошей, які надає український уряд, щоб країна могла існувати. Також Світовий банк проводить свої аналізи, регулярно звітує про використання фондів, простежує їх до отримання. Офіси генеральних інспекторів у Державному департаменті та Міністерстві оборони більше над цим працюють. І це правильно, адже йдеться про значні кошти платників податків”, — наголосив сенатор від Республіканської партії США Роб Портман.

Механізм контролю удосконалюють пропорційно до обсягів поставок в Україну. 1 листопада 2022 року в Пентагоні повідомили, що США почали проводити виїзні інспекції для перевірки запасів зброї в Україні, цим займаються представники посольства.

За словами чиновників оборонного відомства, повідомляє телеканал NBC News, місію очолює військовий аташе США в Україні бригадний генерал Гаррік Хармон.

“Це відповідальне управління можливостями, які ми надаємо українцям. США не мають жодних ознак того, що відбувалося незаконне розповсюдження ресурсів, наданих США українцям”, — наголосив спікер Пентагону, бригадний генерал Пет Райдер.

Найбільше партнери побоюються захоплення певної кількості одиниць техніки проросійськими силами. Адже надалі Москва може використати їх для контрзаходів, пропаганди чи проведення операцій під фальшивим прапором.

США детально описують кожен вантаж безпосередньо перед його надходженням до України. Реєструють та відстежують озброєння від кордону та до лінії фронту. Україна, своєю чергою, описує всі пошкодження зброї на місцях для розуміння втрат.

Нові постачання військової допомоги від партнерів — свідчення про відповідальність Києва.

“Я сьогодні сказав це президенту і хотів би сказати сьогодні всім вам — Сполучені Штати допомагатимуть стільки, скільки потрібно буде у цій боротьбі. Сьогодні Пентагон оголосить про наступний пакет військової допомоги, до нього увійдуть засоби протиповітряної оборони, ми бачимо велику необхідність у них, коли Росія використовує ракети та іранські дрони”, — заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

Кремль не залишає спроб дискредитувати українське військово-політичне керівництво, звинувачуючи його у зловживаннях.

Неоднозначне повідомлення днями з’явилося у фінських ЗМІ: нібито зброя з України опинилася в руках фінського криміналітету — це російський фейк.

“У відповідь фінська сторона повідомила про відсутність підтвердженої інформації або будь-яких конкретних фактів постачання контрабандної зброї з України. У ході розмови сьогодні посол Фінляндії у Києві також не підтвердив оприлюднену у фінських ЗМІ інформацію. Вкидання новини про нібито контрабанду зброї з України до Фінляндії — чергова російська дезінформація”, — зазначив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

Тим часом у Держдепартаменті США визнали, що бойові дії на території України ускладнюють контроль за озброєнням. Але у Пентагоні заявили, що немає жодних ознак контрабанди чи зловживань.

Читайте також: Українців хочуть занурити у пітьму: завдання Росії та заходи протидії з боку ЄС назвав Боррель

Прямий ефір