Скільки вироків вже винесли українські суди злочинцям ЗС РФ, розповів правозахисник

Ілюстративне фото: unn.com.ua

Правоохоронні органи України продовжують реєструвати злочини, пов’язані з військовою агресією РФ, а також збирають доказову базу, зокрема спільно з іноземними колегами. Кількість зареєстрованих злочинів вже досить велика, що показує, по-перше, масштабність, а по-друге, системність порушень. Про це сьогодні, 3 листопада, сказав правозахисник, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Говорячи про ініціативу Офісу генерального прокурора України зі збору свідчень від українських біженців (кампанія “Твоя історія — твій внесок у перемогу!”), правозахисник наголосив, що це дуже важливо. І цей процес, за його словами, й раніше вже здійснювався, зокрема у Польщі та країнах Балтії.

“Дуже важливо не лише реєструвати злочини, але й збирати докази стосовно цих злочинів. І ось цей елемент опитування свідків та жертв, які перебувають не на території України, а виїхали за кордон, він, до речі, вже здійснювався. Наприклад, його проводили правоохоронці Польщі, Литви та Латвії. То були і прокурори, і місцева поліція. Було запущено спеціальний процес опитування свідків та жертв. І разом із українськими правоохоронцями вони вже здійснювали цю роботу. Я знаю, що в Польщі, наприклад, працювали адвокати, які розробили спеціальну програму опитування тих, хто перебуває на території цієї країни” — розповів Павліченко.

За словами правозахисника, ці напрацювання обчислюються сотнями показань свідків. Це поки що не тисячі.

“Кількість зареєстрованих злочинів досить велика. Вона показує, по-перше, масштабність, а по-друге, системність цих порушень. І дуже важливо для підкріплення цих тез про масштабність і системність, свідчення збирати максимально повно. І ось ця ініціатива, яка була озвучена, вона якраз і націлена на збір ось таких додаткових свідчень”, — уточнив він.

Говорячи про кількість тих кримінальних розслідувань, які сьогодні здійснює, наприклад, Офіс генерального прокурора, вони, за словами Павліченка, обчислюються десятками кримінальних справ.

“Ми знаємо, що близько 40 вироків було вже винесено за такою категорією справ. Це, звичайно ж, мало в порівнянні з цифрою понад 60 тис., це вже зареєстровані злочини, пов’язані зі збройною агресією. Тому тут треба працювати, посилювати і потенціал розслідування, і збору доказів, і чіткої ідентифікації тих, хто стоїть за цими злочинами”, — зауважив правозахисник.

Він також вважає, що цілком реально притягнути до відповідальності і тих російських злочинців, які здійснюють ракетні атаки на енергетичні об’єкти України.

“Якщо ми говоримо про обстріли енергетичних об’єктів України та встановимо, з яких точок чи об’єктів здійснювався запуск ракет, хто перебував, хто керував цими об’єктами безпосередньо, персональні дані або персональні санкції, скажімо так, можуть вноситися до матеріалів розслідування. І рано чи пізно покарання буде досягнуто через певні судові процедури як на українському, національному, так і на рівні міжнародних інститутів, таких як Міжнародний кримінальний суд”, — сказав Павліченко.

Читайте також: Потрібно притягати до відповідальності тих, хто безпосередньо віддавав накази та організував війну, — Павліченко

Як повідомлялося раніше, Україна збирає факти воєнних злочинів росіян, фіксуючи їхні докази від українських біженців. Така ініціатива була здійснена Офісом генерального прокурора України, який розпочав комунікаційну кампанію “Твоя історія — твій внесок у перемогу!”.

Прямий ефір