Через “криве дзеркало” кремлівської пропаганди росіяни бояться силовиків більше, ніж відправки на війну, — правозахисник

Ілюстративне фото: ukrinform.ru

Чимало громадян Росії бояться силовиків більше, ніж відправки на війну в Україну. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів голова правозахисного проекту “Первый отдел” Дмитро Заїр-Бек.

Він повідомив, що “Первому отделу ” продовжує надходити інформація з регіонів про те, що після оголошення про закінчення заходів щодо мобілізації росіянам надходять повістки. Заїр-Бек підкреслив, що мобілізацію може завершити лише указ президента РФ, якого Путін не видав.

“Він відкрито посміявся, так би мовити, у вічі людям, і заявив, що піде порадиться з юристами про те, чи потрібно йому видавати відповідний указ. Зрозуміло, президент Росії Володимир Путін чудово знає про те, що відповідний указ видавати треба. І ось це ось небажання, скажімо так, прикрите незнанням, можливо, обґрунтоване лише тим, що насправді мобілізація жодного разу не закінчилася, мобілізацію збираються продовжувати”, — сказав правозахисник.

Він не виключає, що у великих містах мобілізація дійсно може бути тимчасово припинена.

“Але росіянам розслаблятися не варто. І не те, що не варто — не можна, тому що не можна вірити на слово людям, яке ніколи не називають речі своїми іменами. У них і війна “спецоперація”, і вибухи вони називають “хлопками”, — сказав Заїр-Бек.

Правозахисник констатував, що російське суспільство сильно змінилося за часів правління Путіна й зараз багато росіян бояться силовиків більше, ніж відправки на війну, про яку вони знають із телевізійних пропагандистських сюжетів. Тому у громадян РФ не складається в голові логічний ланцюжок, що відправка на війну в Україну — це дуже ймовірна загибель, бо мобілізованим не видають ані нормального обмундирування, ані зброї, людей просто кидають на фронт гинути як “гарматне м’ясо”.

“Це люди, які дуже бояться своєї держави і дуже бояться в цьому зізнатися. Багато хто, я просто це особисто знаю, бояться проблем з російськими силовими структурами набагато більше, ніж вони бояться померти на війні. Ну, як би сказати, не у всіх, звичайно, вибудовується цей логічний зв’язок, тому що багато хто дивиться російський телевізор, у них дуже заплутана картинка в голові, тому що в російському телевізорі нічого, крім пропаганди, вже давно немає… Люди бояться поліції, обшуку, кримінальної справи, проблем на роботі набагато більше, тому що вони це просто можуть уявити. Люди добре знають, як працюють російські силові структури, і дуже добре знають, що з ними краще не мати справи, проблем не мати”, — пояснив Заїр-Бек.

Читайте також: Зниклі безвісти: родичі мобілізованих росіян шукають їх в українських соцмережах (ВІДЕО)

Прямий ефір