Від Німеччини не варто чекати на першість у питаннях поставок Україні озброєння — експерт назвав причини

Ігор Ейдман. Скріншот: uatv.ua

Першості від Німеччини у питаннях постачання Україні озброєння чекати не варто, на проривні дії радше слід сподіватися від Великої Британії та США. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив соціолог та публіцист Ігор Ейдман.

“Навряд чи Німеччина буде лідером у цьому питанні. Чому? Тому що взагалі нинішня політична еліта та бюрократія німецька — це люди вкрай обережні. Ну, ніби, можливо, за винятком “зелених”… Я думаю, що німці йтимуть у фарватері США і Великої Британії в постачанні зброї. І чекати потрібно якихось проривних дій саме від США та Великої Британії, але навряд чи вдасться їх чекати від Німеччини. Німці вже зараз постачають дедалі більше зброї, вони постачатимуть дедалі більше зброї. Але цей процес йтиме повільно і через те, що вони дуже обережні, і через те, що я не можу сказати, що Німеччина дуже зараз потужна в сенсі озброєння”, — сказав Ейдман.

Він також зазначив, що багато німецьких політиків, зокрема і президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр, сходяться на думці, що поки при владі Володимир Путін, з Росією не можна мати жодних справ. На думку соціолога, Штайнмаєр зовсім невипадково загострив цей дискурс. Довгі роки його звинувачували у пропутінському курсі, й зараз політик демонструє жорстку позицію щодо Путіна, щоб його не запідозрили у спробах штовхнути Німеччину на якісь компроміси.

Ейдман вважає, що німці хотіли вибудувати раціональні взаємовигідні відносини з РФ, але переконалися, що за нинішнього керівництва це неможливо.

“Жодні раціональні відносини з безумцями, які махають ядерною палицею над головою, неможливі абсолютно. Я думаю, що зміна відносин може статися, коли режим Путіна впаде. Я в цьому абсолютно переконаний, що рано чи пізно, я думаю, що швидше рано, чим пізно, це станеться. І на постросійському просторі буде створено одну або кілька демократичних держав, які поважають права людини, поважають міжнародне співтовариство, міжнародні договори, які укладаються, тощо… Тоді відносини між Росією чи постросійським простором та Німеччиною, як й іншими цивілізованими країнами, зміняться в позитивний бік”, — переконаний соціолог.

Він додав, що путінський режим впаде після перемоги України, після поразки РФ у війні.

Читайте також: Німеччина та Росія більше не партнери — чому риторика німецьких політиків кардинально змінилася

Прямий ефір