Розміщення ядерних бомб у Європі: в Пентагоні дали роз’яснення (ВІДЕО)

Скріншот: uatv.ua

Сотні ядерних бомб зберігаються в країнах Європи, і розміщення сучасніших версій B61 не пов’язане з війною Росії проти України. Так агентству Reuters у Пентагоні прокоментували недавню публікацію видання Politico про те, що США нібито планують розмістити в Європі нові версії тактичних ядерних бомб B61-12 замість застарілих на кілька місяців раніше, ніж планувалося. B61 – сімейство ядерних бомб, розроблених у 1960-х роках. В61-12 — модернізована їх версія, інформує FREEДОМ.

“У Європі залишилося не більше 200, вважається 150 гравітаційних бомб, які скидаються з тактичної авіації. Вони називаються В-61. У цих бомб є багато варіантів, і ось усі ці роки відбувалася їхня модернізація без ядерних випробувань. У принципі, на ядерні випробування існує мораторій з 1991 року”, — зазначив завідувач сектору Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань Генасамблея ООН ухвалила ще 1996 року, але вона так і не набула чинності. Документ підписали 184 країни, зокрема Росія. Не приєдналася до домовленостей низка ядерних держав, а без їхньої згоди ратифікувати документ неможливо.

Росія регулярно проводить навчання ядерних сил. Минулого тижня росіяни відпрацювали масований ядерний удар. Саме так назвав навчання міністр оборони РФ. На Камчатці випустили дві балістичні ракети. Це другі за рік маневри російських ядерних сил “Гром-2022”. На думку політологів, така частота проведення навчань є частиною спекуляцій Москви.

“Застосування ядерної зброї безпосередньо я виключаю. Питання використання будь-яких провокацій, вкидів чи диверсії десь — вони можуть спробувати це зробити. Але звинуватити Україну не вдасться, Україна має дуже чітку позицію зараз, ми відкриті абсолютно”, — зазначив політолог Ігор Петренко.

Не утримувати, не виробляти та не купувати ядерну зброю Україна погодилася ще у 1996 році. Країна втратила свій ядерний статус, а натомість отримала грошову компенсацію та гарантії безпеки. Будь-які заяви Кремля про підготовку Києвом так званої “брудної бомби” — дезінформація, пояснили в Офісі президента України. Надумані звинувачення та провокації не виправдають Путіна, якщо він ухвалить рішення “натиснути” ту саму кнопку, вважають експерти.

“Якщо він ухвалить рішення про застосування ядерної зброї — стане мішенню №1. Він перетвориться на нового Бен Ладена, візьме на себе перший удар — у відповідь, у разі, якщо застосує ядерну зброю. Не обов’язково відповідь буде ядерною, швидше за все, вона буде неядерною, але основною ціллю цього удару буде сам Володимир Путін — особа, яка приймає рішення”, — вважає Олексій Їжак.

Тим часом США уважно стежать за російськими ядерними навчаннями. Вашингтон отримав офіційне повідомлення про проведення тренувальних пусків. У Пентагоні запевняють, що поки не бачать жодних ознак того, що Росія нібито готова застосувати ядерну зброю.

“Ми не бачили нічого, що вказувало б на те, що Путін ухвалив рішення використати “брудну бомбу”. І ми не бачили жодних вказівок на те, що українці планують таке. Українці, по суті, їхнє керівництво заявило нам, що це не входить у їхні плани”, — зазначив міністр оборони США Ллойд Остін.

Все, що пов’язане з ядерною зброєю, у всіх країнах стосується питань найвищого рівня таємності. За даними Федерації американських учених, загалом у світі близько 15 тис. одиниць ядерної зброї: по 6 тис. у Росії та країн НАТО, решту ділять між собою Китай, Індія, Пакистан. Є ще Ізраїль. Проте наявність ядерної зброї ізраїльський уряд не підтверджує. За оцінками експертів, із майже 6 тис. лише 1,5 тис. одиниць Росія готова використати будь-якої миті. Але як тільки заряди почнуть перевозити та готувати до запуску, про це негайно дізнаються розвідки всіх провідних держав.

Читайте також: Чи піде Росія на застосування “брудної бомби” — зброї терористів проти України: оцінки експертів (ВІДЕО)

Прямий ефір